Sign In

Одржана обука на тему „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу – регулаторна реформа“

Објављено:

​​​​У оквиру пројекта Пројекта побољшања локалног окружења за инвестирање - LIFE а, у Бањој Луци је одржана обука под називом „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу – регулаторна реформа“. Обуци су присуствовали представници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу. На обуци је представљен примјер успјешно проведене регулаторне реформе у општини Градишка. Приказан је комплетан процес поједностављења административних поступака на општинском нивоу: од пописа свих административних поступака, анализе и препорука за смањење трошкова и времена за добијање дозвола које издаје општинска администрација па до успостављања е-Регистра. Е-Регистар омогућава да грађани и привредници брзо и једноставно, на једном мјесту, могу сазнати како да добију неопходни документ који издаје јединица локалне самоуправе, које документе треба приложити, колико ће коштати, ко је надлежан и у којем року ће поступак бити ријешен. Осим поједностављених процедура е-Регистар општине Градишка садржи и листу подстицаја које ова локална заједница додјељује.

 

Циљ ове обуке је упознавање са методологијом локалне регулаторне реформе која је саставни дио активности LIFE пројекта који имплементира Групација Свјетске банке из подршку амбасаде Велике Британије у БиХ.

Регулаторна реформа на локалном нивоу је сличан модел регулаторној реформи на републичком нивоу, коју је Влада Републике Српске спровела 2006. године, позната под називом „гиљотина прописа“, што је био први такав пројекат у региону. Један од резултата овог пројекта је и  регистар одобрења доступан на порталу www.reodobrenja.net у коме се налазе све дозволе, потврде и рјешења које издају републички органи управе. (Министарство за економске односе и регионалну сарадњу)

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.