Sign In

Одржава се Мисија стручне процјене Европске уније о бесплатној правној помоћи

Објављено:

​​У периоду од 2. до 6. јула 2018. године Европска комисија у БиХ спроводи Мисију стручне процјене о бесплатној правној помоћи. Експерти Европске комисије са представницима институција Републике Српске разговарају о законодавном и институционалном оквиру те о спровођењу прописа из области слободе окупљања у Републици Српској.

На састанцима Мисије стручне процјене учествују представници Министарства правде, Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Центра за пружање бесплатне правне помоћи Републике Српске, Центра за едукацију судија и тужилаца Републике Српске те Адвокатске коморе Републике Српске. Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, у својству републичког координатора процеса европских интеграција, координисало је и организовало учешће представника надлежних институција Републике Српске на састанцима Мисије, као и достављање Европској комисији свих потребних докумената и информација.

Mисије стручне процјене представљају један од механизама путем којег Европска комисија, након подношења Захтјева за чланство у ЕУ, прикупља додатне информације о тренутном стању у БиХ у одабраним областима и врши процјене усаглашености са захтјевима и праксама Европске уније. Информације и документи, прикупљени путем стручних мисија и разговора са надлежним институцијама, јавним установама и предузећима, синдикатима, удружењима и другим заинтересованим странама у БиХ, Европској комисији ће послужити за припрему Мишљења о Захтјеву БиХ за чланство у ЕУ (Аvis). У циљу најбоље процјене цјелокупне ситуације у БиХ у конкретној области, експерти Европске уније детаљно анализирају институционалне, правне, стратешке и друге капацитете надлежних институција и тијела за спровођење правног оквира у тематским  областима те резултате остварене у пракси. Након одржаних мисија, израђује се Извјештај о процјени стања, са детаљном анализом и конкретним закључцима и препорукама за све институције у БиХ.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.