Sign In

Одржава се Мисија стручне процјене Европске уније у области затворског система и превенције злостављања у БиХ

Објављено:

​​У периоду 2428. септембра 2018. године, Европска комисија у БиХ спроводи Мисију стручне процјене у области затворског система и превенције злостављања.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, у својству републичког координатора процеса европских интеграција, координисало је и организовало учешће представника надлежних институција Републике Српске на појединачним састанцима са експертима Мисије и достављање Европској комисији свих потребних докумената и додатних информација.

Експерти Европске комисије са представницима институција Републике Српске разговарају о ефикасном управљању затворским системом и спречавању мучења и злостављања у затворском окружењу, са фокусом на важеће законе и политикe, као и на спровођење мјера за спречавање и борбу против мучења и злостављања у Републици Српској.

На састанцима Мисије стручне процјене учествују представници Министарства правде, Министарства унутрашњих послова, Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Казнено-поправних затвора Бања Лука и Источно Сарајево, те Завода за форензичку психијатрију Соколац.

Mисије стручне процјене представљају један од механизама путем којег Европска комисија, након подношења Захтјева за чланство у ЕУ, прикупља додатне информације о тренутном стању у БиХ у одабраним областима и врши процјене усаглашености са захтјевима и праксама Европске уније. Информације и документи, прикупљени путем стручних мисија и разговора са надлежним институцијама, јавним установама и предузећима, синдикатима, удружењима и другим заинтересованим странама у БиХ, Европској комисији ће послужити за припрему Мишљења о Захтјеву БиХ за чланство у ЕУ (Аvis). У циљу најбоље процјене цјелокупне ситуације у БиХ у конкретној области, експерти Европске уније детаљно анализирају институционалне, правне, стратешке и друге капацитете надлежних  институција и тијела за спровођење правног оквира у тематским  областима, те резултате остварене у пракси. Након одржаних мисија, израђује се Извјештај о процјени стања са детаљном анализом и конкретним закључцима и препорукама за све институције у БиХ. 

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.