Sign In

Одржавају се три Мисије стручне процјене Европске уније о стању у БиХ у областима борбе против тероризма и насилног екстремизма, права жена и једнакости полова и антидискриминације

Објављено:

У периоду од 19. до 23. марта 2018. године, Европска комисија у БиХ спроводи три Мисије стручне процјене стања у областима: борбе против тероризма и насилног екстремизма, права жена и једнакости полова и антидискриминације.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, у својству републичког координатора процеса европских интеграција, координише и организује учешће представника надлежних институција Републике Српске на појединачним састанцима са експертима мисија и доставља Европској комисији све потребне документе и додатне информације.

Експерти Европске комисије са представницима институција Републике Српске разговарају о законодавном и институционалном оквиру, институционалним капацитетима и спровођењу прописа у Републици Српској у областима борбе против тероризма и насилног екстремизма и пратећој сарадњи полиције и обавјештајних тијела, превенцији, раду тужилаштава и судова, плановима координације као одговора на евентуалне терористичке нападе и слично, о правима жена и једнакости полова, сузбијању дискриминације, о насиљу над женама и учешћу жена у доношењу одлука, заштити права лица са инвалидитетом, правима LGBTI особа, о једнаким могућностима запошљавања и недискриминацији на радном мјесту, функционисању правосуђа у праћењу случајева дискриминације, спровођењу пресуда Европског суда правде у погледу дискриминације, сарадњи органа власти и организација цивилног друштва у погледу борбе против дискриминације, те улози парламената у промоцији једнакости полова.

На састанцима наведених мисија стручне процјене учествују представници: Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства просвјете и културе, Министарства породице, омладине и спорта, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Центра за едукацију судија и тужилаца Републике Српске, Центра за једнакост и равноправност полова Републике Српске,  Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, као и представници Одбора једнаких могућности Народне скупштине Републике Српске, и Републичког тужилаштва Републике Српске.

Mисије стручне процјене представљају један од механизама посредством којег Европска комисија, након подношења Захтјева БиХ за чланство у ЕУ, прикупља додатне информације о тренутном стању у БиХ у одабраним областима и врши процјене усаглашености са захтјевима и праксама Европске уније. У циљу најбоље процјене цјелокупне ситуације у БиХ у конкретној области, експерти Европске уније детаљно анализирају институционалне, правне, стратешке и друге капацитете надлежних  институција и тијела за спровођење прописа у тематским областима, те резултате спровођења у пракси. Након одржаних мисија, израђује се Извјештај о процјени стања, са детаљном анализом и конкретним закључцима и препорукама за све институције у БиХ. Информације и документи, прикупљени посредством стручних мисија и пратећих разговора са надлежним институцијама, јавним установама и предузећима, синдикатима, удружењима и другим заинтересованим странама у БиХ, Европској комисији ће послужити за припрему Мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ (Аvis).

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.