Sign In

Дигитализацијом пореског система до квалитетније услуге и пунијег буџета

Објављено:

​​​​​Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас на Јахорини да ће дигитализацијом Пореске управе Републике бити постигнут квалитетнији однос према пореским обвезницима, а напалата пореза бити већа.

"Дигитализација пореских управа је јако важна за Министарство финансија са становишта наплате прихода, али и са становишта односа пореских управа према пореским обвезницима", истакла је Видовићева на панелу "Дигитализација пореског система - докле смо стигли", који је одржан у оквиру "Јахорина економског форума". 

Она је напоменула да ће се дигитализацијом уштедјети вријеме пореских обвезника, који неће морати да долазе до пореских управа и "доносе папире". "Тако ће и Пореска управа имати велике материјалне и уштеде у људским ресурсима", навела је Видовићева. 

Осим прихода који ће се наплатити у већој мјери, истакла је она, веома је важно то што се дигитализацијом искључују субјективни фактор у пореским управама. 

"То значи да више нису референти ти који одлучују када ће некоме нешто послати и да ли ће то послати, те да ли ће то урадити на вријеме. Пошто је све аутоматизовано, сви порески обвезници биће у равноправном положају, а искључује се фактор субјективности који је јако проблематичан у свим пореским управама", нагласила је министар финансија. 

Она је рекла да ће дигитализација омогућити квалитетнији однос према пореским обвезницима, да ће бити много већи наплаћени приходи и много већи пријављени приход.

„Од 2017. године када је у Пореској управи Републике Српске увден нови систем и дигитализација дошла на виши ниво остварена је изузетна наплата, која је чак 14 пута била већа од цијене пројекта, а таква наплата обезбјеђује стабилност у Буџету", навела је министар Видовић и најавила да се систем мора надограђивати и усавршавати.

У наредној години, како је истакла, очекује се аутоматизација контроле над играма на срећу, али и унапређење система фискализације, с обзиром на проблеме који су се појавили у примјени досадашњег система.

„Овај процес није нимало јефтин, али ће бити бенефита и раст прихода", навела је министар Видовић и додала да ће корисници неће морати да мијењају постојеће касе, а да ће средства за софтвер наредне године уколико овај приједлог буде усвојен бити планирана у Буџету Републике Српске.

Министар Видовић је истакла да је циљ Министарства финансија, Пореске управе и Владе Републике Српске у пореском систему да се низом измјена закона усклади рјешење којим ће доћи до тзв. префилинга у којем Пореска управа попуњава и шаље рјешење за порез на доходак за физичка лица, а не да свако физичко лице попуњава пријаву.

У том случају би било далеко више пријава пореза на доходак​, закључила је министар финансија Зора Видовић на панелу одржаном првог дана „Јахорина економског форума".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.