Sign In

Извршена Осма емисија обвезница старе девизне штедње

Објављено:

Министарство финансија је данас извршило 8. емисију обвезница старе девизне штедње у износу од 45,3 милиона КМ за измирење обавеза по основу старе девизне штедње, чиме ће 1.612 штедиша који су извршили верификацију у периоду од 15. децембра 2016. године до 28. фебруара 2018. године, постати власници ових хартија опд вриједности.

Регистрацију врши Централни регистар хартија од вриједности, а по завршетку регистрације власништва над обвезницама и обавјештењу да је исто извршено, Министарство финансија ће Бањалучкој берзи упутити захтјев за уврштавање поменуте  хартије од вриједности на службено берзанско тржиште.

Обвезнице 8. емисије старе девизне штедње носе камату на главницу по стопи 2,5% годишње, а камата се обрачунава полугодишње. Доспјећа су полугодишња, почевши од 3. априла 2019. године, у наредних пет година.​​

Укупно је до сада верификовано 656,4 милиона КМ обавеза по основу старе девизне штедње, од чега је у готовини исплаћено укупно 83,4 милиона КМ. Република Српска је извршила седам емисија обвезница за измирење обавеза по основу верификованих рачуна старе девизне штедње у Републици Српској, укупне номиналне вриједности 527 милиона КМ. У цјелости је исплаћено пет емисија старе девизне штедње у износу од  526,6 милиона КМ, а све обавезе по доспјелим купонима се исплаћују у року.

Власници ових хартија од вриједности имају могућност да продају своје обвезнице и одмах намире потраживање по тржишној вриједности, која према подацима Бањалучке берзе за хартије од вриједности ове врсте износи преко 90% вриједности обвезнице.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.