Sign In

Министар финансија разговарао о буџету са члановима Фискалног савјета

Објављено:

​​Министар финансија Републике Српске, др Зоран Тегелтија разговарао је данас у Бањалуци са члановима Фискалног савјета Републике Српске о економским кретањима у Републици Српској, те активностима на утврђивању Нацрта Буџета Републике Српске за 2019. годину.

Министар је, током разговора са члановима Фискалног савјета, истакао да у 2019. години очекује наставак позитивних економских кретања, те да се према том кретању процјењује раст БДП-а од 3.7% који ће утицати све друге политике Владе Републике Српске.

„Нацрт Буџета за 2019. годину, Програм секономских реформи и Закон о извршењу буџета биће спремни у наредних седам дана, након чега ће бити доступни јавности", најавио је министар финансија истакавши да ће у форми приједлога, наведене документе према новом сазиву Народне скупштине Републике Српске упутити нова Влада која ће дефинисати нове политике.

Министар је навео да Нацрт Буџета који је припремило Министарство финансија Републике Српске, износи 3,227 милијарде КМ, шта је за 196,8 милиона КМ мање од Ребаланса за 2018. годину.

„Изворни приходи су 2,779 милијарде и очекивани раст прихода је за 21,4 милиона КМ већи у односу на 2018. годину", рекао је министар и додао да се очекују повећања на позицијама личних примања, 30,6 милиона, због планираног повећања у образовању за 8%, раст за 40 милиона КМ у области пензијског осигурања, а планирано је и повећање трансфера Фонду дјечије заштите за 17,6 милиона КМ.

Када су у питању расходи, министар је најавио да је планирано смањење издатака за отплату дуга за 264,2 милиона КМ мање него у 2018. години, док ће планирани буџетски суфицит износити 65,5 милиона КМ.

Савјетник министра, Далибор Томаш, изјавио је да Министарство финансија у протеклих пола године активно сарађује са пословном заједницом на реализацији Меморандума о сарадњи, и да су из свега тога проистекле Смјернице за развој привреде, које су основа за израду Програма економских реформи Републике Српске за период 2019-2021. година. Предложени Нацрт Програма економских реформи се темељи на политикама које су у претходном периоду усаглашене са социјалним партнерима и представљаће полазну основу за политике нове Владе Републике Српске. Нова Влада Републике Српске ће спровести јавне расправе и дефинисати нове политике, које ће бити уграђене у Приједлог Програма економских реформи. Очекујемо да исти буде усвојен на сједници Народне скупштине Републике Српске до краја 2018. године.​

Када је у питању усвајање Програма економских реформи, Томаш је истакао да су дефинисане кључне препреке на чијем ће се унапређењу у предстојећем периоду радити, међу којима су фискално оптерећење рада, неформална економија, реформа образовања, уз реформу Завода за запошљавање, а планирана су и унапређења у систему социјалне заштите.

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске, Миленко Крајишник, је овом приликом истакао да је охрабрујући наставак позитивних трендова, те да је веома важно да се кључни документи Буџет и Програм економских реформи усвоје у законском року.

„На тај начин сачували би се ефекти проведене фискалне консолидације у протекле двије године, а постоје и изазови и проблеми на којима је што прије потребно рјешавати у будућности", навео је Крајишник и додао да су ти изазови у три области, јавним предузећима, смањењу ризика од јавног задуживања и у финансијској одрживости здравственог сектора.

Члан Фискалног савјета, Бранко Крсмановић је истакао да су чланови Фискалног савјета током данашњег сусрета стекли увјерење да се све одвија планираном динамиком.​

„Сарадња Фискалног савјета и Министарства финансија није само у давању мишљења, него се огледа и у погледу разматрања других кључних политика које утичу на раст и развој економије", истакао је Крсмановић поручујући да у наредном периоду акценат треба ставити и на индустријску политику.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.