Sign In

Од данас нови рок за верификацију старе девизне штедње у Републици Српској

Објављено:

​​​Министарство финансија Републике Српске обавјештава лица која до сада нису извршила верификацију старе девизне штедње, а чија средства су била депонована у банкама са сједиштем на територији БиХ и за које је обавеза враћања пренесена на Републику Српску, да то могу да ураде од данас у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ).

Законом дефинисани износ старе девизне штедње који треба исплатити Република Српска је 774,9 милиона КМ, од чега је верификовано 603,5 милиона КМ (што представља 77,88%) и преостаје за в​ерификацију 171,4 милиона КМ (што представља 22,12%).

Имајући у виду чињеницу да сви власници старе девизне штедње још нису верификовали своје потраживање, Влада Републике Српске је усвојила Уредбу о измјени и допунама Уредбе о поступку верификовања потраживања и готовинских исплата по основу рачуна старе девизне штедње у Републици Српској, којом се отвара нови рок за верификацију, од 15. децембра 2016. до 28. фебруара 2018. године.

За захтјеве који буду поднесени у предвиђеном року, верификација ће бити извршена под идентичним условима који су до сада имали власници старе девизне штедње, а у складу са законом и подзаконским прописима.

Послије обраде запримљених захтјева, услиједиће исплата износа верификоване штедње у максималном износу од 2.000 КМ или укупном износу до 2.000 КМ. Разлика верификованог износа и готовинске исплате биће извршена емисијом обвезница.

Посљедња верификација је окончана по плану, извршене су готовинске исплате до 2.000 КМ и извршена је емисија обвезница 22. августа 2016. године.

До сада је у Републици Српској верификовано 603,5 милиона КМ старе девизне штедње која се односи на 52.379 лица. Од тога је у готовини исплаћено 75,8 милиона КМ, чиме је у цјелости исплаћена штедња за 22.335 лица. За преостали износ верификоване штедње су емитоване обвезнице у износу 527,7 милиона КМ.

​Све доспјеле обавезе по основу емитованих обвезница Република Српска уредно извршава.

Од укупне обавезе по емитованим обвезницама у износу 563,9 милиона КМ доспјело је и исплаћено штедишама 451,8 милиона КМ, а преостаје за измирење 112,1 милион КМ. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.