Sign In

Потписани споразуми о донацији Владе Републике Србије јединицама локалне самоуправе

Објављено:

​​​​​​​Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија потписао је појединачне споразуме о пројектима, који ће бити финансирани донаторским средствима Србије у износу од пет милиона евра, са градоначелницима и начелницима локалних заједница.

Осим за пројекте локалних заједница, по 500.000 евра биће усмјерено и на Завод за запошљавање Републике Српске за Програм самозапошљавања и развој предузетништва за младе до 35 година у Српској, као и Митрополију дабробосанску и епархије бихаћко-петровачку и зворничко-тузланску за обнову и изградњу православних храмова у Федерацији БиХ. 

Тегелтија, који је споразуме потписао у име Владе Српске, додао је да ће Програм самозапошљавања Влада Српске помоћи са додатних милион КМ. 

"Пројекти су израз воље и захтјева локалних заједница које ће носити одговорност у њиховој имплементацији", рекао је Тегелтија новинарима у Бањалуци. 

Он је подсјетио да је ово друга фаза, односно да је у првој фази Влада Србије донирала 5,5 милиона евра за пројекте чија је реализација у току. 

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је да је донација најбољи начин на који Србија манифестује приврженост и љубав према Републици Српској. 

"Србија се нада да ће средства бити уложена у добре пројекте који ће бити брзо реализовани на опште добро становника локалних заједница којима су средства додељена", рекао је Николић. 

Потписници споразума изразили су посебну захвалност Влади Србије и предсједнику Србије Александру Вучићу на донираним средствима, као и Влади Српске која је повезница између Србије и локалних заједница у Српској. 

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је за ову локалну заједницу предвиђено 150.000 евра која ће помоћи реализацију пројекта вањског уређења зграде за алтернативни смјештај, изградњу водоводног система за 800 домаћинстава, који се реализује у сарадњи са општином Рогатица, те за завршетак изградње капеле на војничком гробљу. 

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је за ову општину предвиђено 250.000 евра за пројекат реконструкције Дома културе у Новој Тополи, што ће бити од великог значаја за 5.000 становника ове мјесне заједнице. 

Иста средства добиће и град Приједор, а градоначелник Миленко Ђаковић рекао је да ће бити утрошена за изградњу спортске дворане у насељу Омарска, што је дугогодишна жеља мјештана, посебно младих. 

Споразуме су потписали начелници и градоначелници Кнежева, Српца, Новог Горажда, Вишеграда, Источне Илиџе, Сокоца, Братунца, Осмака, Бијељине, Пелагићева, Мркоњић Града, Челинца, Градишке, Козарске Дубице, Новог Града и Приједора. 

Влада Србије одобрила је пет милиона евра Републици Српској као једнократну помоћ ради реализације започетих пројеката сарадње у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних веза између Српске и Србије. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.