Sign In

Презентована наградна игра чији је циљ подстицање издавања фискалних рачуна и смањење сиве економије

Објављено:

​​Министар финансија Републике Српске Зора Видовић присуствовала је данас, у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, презентацији наградне игре чији је циљ подстицање издавања фискалних рачуна и смањење сиве економије, а вриједност наградног фонда је 800.000 КМ, за које ће бити купљено пет станова.

Након презентације, Видовићева је истакла да Министарство, у сарадњи са Удружењем економиста Републике Српске "Свот", Унијом удружења послодаваца и Привредном комором Српске, организује наградну игру која почиње 1. јула, а извлачење добитника ће бити у септембру у четири наврата.

Она је појаснила да ће у наградној игри моћи да учествују сви пунољетни грађани БиХ који поштом пошаљу 10 фискалних рачуна издатих у Републици Српској.

"Овом акцијом желимо да подстакнемо грађане на размишљање шта значи када се добије фискални рачун, а шта када се он не добије. Вјерујемо да ће заинтересованост грађана бити велика", рекла је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Она је истакла да је заинтересованост привредника за ову акцију велика, јер су свим привредницима који уредно плаћају своје обавезе нелојална конкуренција они који то не раде.

"Поента је да овим смањимо сиву економију, што је био и један од основних циљева Економских реформи које је усвојила Влада Републике Српске. Радимо на више праваца, мијењамо Закон о фискалним касама, идемо са овом наградном игром, а Пореска управа Српске иде са својим промоцијама и активностима", навела је Видовићева.

Она је рекла да се смањењем сиве економије, проширењем обухвата пореских обвезника, те проширењем пореске основице добија могућност да се смањи оптерећење рада које је високо и по том питању треба нешто да се ради.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске "Свот" Саша Грабовац рекао је новинарима да ће и слипови као и фискални рачун моћи учествовати у овој наградној игри ради повећања безготовинског плаћања.

Он је рекао да је иницијатива за наградну игру дошла из пословне заједнице и да су се у њеном организовању највише базирали на искуства из Србије која већ трећу годину заредом организује овакву наградну игру.

Драгана Шобот из Привредне коморе Републике Српске рекла је да Привредна комора даје максималну подршку Влади Српске и Министарству финансија у реализацији ове наградне игре.

"Сви треба да допринесемо борби против сиве економије и да утичемо на свијест грађана о негативном утицају сиве економије на општи привредни раст Републике Српске", истакла је Шоботова.

Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић рекао је да Унија подржава активности на реализацији ове наградне игре која ће допринијети смањењу сиве економије у Српској и повећати повјерење грађана у институције система.

"Важно је да ћемо смањењем сиве економије добити услове за смањење оптерећења на рад и омогућити повећање нето плата запослених у Републици Српској", истакао је Аћић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.