Sign In

Значајан напредак у провођењу одлука Европског суда

Објављено:

​​​​​​​​Представници Министарства финансија, Министарства правде и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и вршилац дужности правног представника Републике Српске Слободан Радуљ одржали су данас у Бањалуци састанак са агентом Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права, Белмом Скалоњић и њеном замјеницом Сандром Малешић.

На састанку је разговарано о досадашњим активностима у провођењу пресуда Европског суда за људска права, као и о наставку сарадње.

Изразивши задовољство досадашњом сарадњом са Министарством финансија Републике Српске и активностима које су реализоване, агент Белма Скалоњић је констатовала да је Република Српска постигла значајан напредак у провођењу одлука Европског суда за људска права.

Она је посебно похвалила резултате у предметима који се односе на унутрашњи дуг Републике Српске, односно ратну штету (Чолић и Ђурић против БиХ) и опште обавезе Буџета Републике Српске (Момић и Милинковић против БиХ).

„Комитет министара Савјета Европе је припремио Одлуку којом изражава велико задовољство због измјене Плана исплата ратне штете којом је скраћен рок са 20 година на 13 година за извршавање пресуда и проведене остале захтијеване мјере", навела је Скалоњић и додала да ће по усвајању наведене одлуке у што краћем року институцијама Републике Српске доставити превод исте.

Осим наведеног, истакла је да је већ усвојена Резолуција у предметима који се односе на опште обавезе буџета које чине унутрашњи дуг Републике Српске. То су предмети Момић и Милинковић, гдје је Резолуцијом затворен надзор над извршавањем, с обзиром на то да је Комитет оцијенио да је Планом исплата обезбјеђено извршење општих обавеза у складу са Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

​Разговарано је и о предметима који се активно воде пред Европским судом за људска права и онима који су у фази провођења пресуда, над којима Комитет министара Савјета Европе врши редован надзор.

 ​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.