Sign In

Република Српске успјешно извршила прву емисију обвезница на међународном финансијском тржишту

Објављено:

​​Република Српска је данас успјешно извршила прву емисију обвезница на међународном финансијском тржишту у укупном износу од 168 милиона eвра, по равнотежној каматној стопи од 4,75% на годишњем нивоу. Књига инвеститиора за примарну емисију затворена је са данашњим даном на горе наведени износ. Листирање обвезница ће бити на Бечкој берзи, а емисија је извршена у складу са правом Републике Аустрије, док ће уплата средстава бити извршена 28.06.2018. године.

Министарство финансија изражава задовољство чињеницом да је планирана емисија успјешно извршена, те да се на овај начин Република Српска први пут од свог оснивања позиционирала као релевантан субјекат на међународном финансијском тржишту. Такође, важно је напоменути да је остварена каматна стопа изузетно позитиван показатељ, имајући у виду да су све земље у окружењу приликом своје прве емисије на међународно финансијско тржиште оствариле каматну стопу од преко 8%, те да је први излазак на међународно финансијско тржиште најскупљи за емитента у смислу приноса које очекују инвеститори.

Влада Републике Српске је успјешним извршавањем ове емисије обезбиједила диверзификацију извора финансирања, смањила ризик од неизвијесности финансирања, те омогућила квалитетније планирање и извршавање буџетских прилива и на тај начин омогућила потпуну сигурност извршавања свих буџетских расхода и издатака.

​Министарство финансија изражава захвалност свим инвеститорима који су Републику Српску препознали као поузданог и сигурног партнера за улагање. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.