Sign In

Одобрење за грађење за ТЕ Станари

Објављено:

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила је данас (11.11.2011.године) представницима инвеститора ЕФТ Групе и извођача радова Донгфанг корпорације из Кине одобрење за грађење Термолектране Станари, снаге 300 мегават часова, која ће годишње производити око два милиона мегаватчасова електричне енргије.

Ради се о једној од највећих инвестиција у енергетском сектору РС, у вриједности од око 500 милиона евра. На грађевинским пословима који требају да почну наредне године, пословима монтаже челичних конструкција и пословима машинских и електро инсталација биће отворено око 1000 нових радних мјеста за раднике из Републике Српске.

 "Када почне са радом, што се очекује током 2015. године, у ТЕ Станари ће бити отворено 250 нових радних мјеста. Осим тога, проширење рудника Станари ће захтијевати отварање још 150 нових радних мјеста, што значи да ће,  уз 450 људи који већ раде у руднику, овај рударско-енергетски комплекс запошљавати укупно 850 радника, што представља сигурност за даљи напредак не само Станара, него и цијеле добојске регије и Републике Српске", рекла је министар Сребренка Голић.  

Она је посебно истакла да је инвеститор ЕФТ група све своје обавезе према законима чије је спровођење у надлежности Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, испунио у потпуности и додала да је ЕФТ група успоставила матрицу по којој би се требали понашати сви будући инвестори.

Министар Голић је истакла да јој је, као министру надлежном за заштиту животне средине, посебно важно што ће ТЕ Станари користити најсавременије технологије и што ће бити први објекат ове врсте у РС и БиХ који ће у потпуности функционисати у складу са директивама ЕУ у области заштите животне средине: "У ТЕ Станари ће бити кориштен суви систем хлађења, што је први такав случај у региону, и тиме ће се избјећи испуштање загријане воде у локалне водотокове, док ће испуштање димних гасова у ваздушни простор минимизирати концентрацију загађивача ваздуха".

Др Хари Чен, потпредсједник компаније Донгфанг из Кине која је извођач радова на ТЕ Станари, рекао је да овај пројекат подржавају кинеска Владе и кинеске финансијске институције.

 "Имамо најнапреднију термоенергетску технологију на свијету. Ова термоелектрана има снагу 300 мегават часова, али ми смо једина компанија која прави ову врсту технологије и за јединице од 600 мегавата", рекао је Ченг.

Директор Рудника и ТЕ Станари Ивица Јаковљевић рекао је да ће од изградње ТЕ Станари имати користи локална заједница и цијела Српска, јер ће у току изградње објекта бити ангажовани и домаћи подизвођаћи радова:  "Знамо које су нам обавезе, имамо довољно знања и сигурни смо да ћемо 2015. године успјети да ТЕ Станари поставимо у комерцијални рад", истакао је он и додао да се почетак радова очекује у марту или априлу наредне године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.