Sign In

Ускоро електронско издавање свих врста дозвола из области грађења

Објављено:

​​​​Данас, 27.11.2019. године, у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, одржан је Округли сто о теми „Имплементација пројекта интегрисаног система за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Републици Српској“. Циљ је био упознати све укључене институције и органе Републике Српске са пројектованим пословним процесима, те техничким претпоставкама које треба обезбиједити за несметану реализацију пројектних активности.

Округли сто је организовало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, уз техничку помоћ Међународне финансијске корпорације (IFC), чланице Групације Свјетске банке, дату путем Пројекта побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција на локалном нивоу (LIFE), а који финансира Влада Уједињеног Краљевства, путем Ukaid-a . 
Интегрисани систем за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Републици Српској, који се успоставља Пројектом LIFE, омогућиће онлајн издавање свих врста дозвола из области грађења: од локацијских услова, грађевинске па до употребне дозволе. Бања Лука и Градишка су изабране локалне заједнице које ће се прве прикључити на интегрисани систем, с обзиром на то да су раније провеле регулаторне реформе и успоставиле једношалтерски начин пословања у оквиру Пројекта LIFE,  те су у потпуности спремне подржати реализацију пројектних задатака. 
Након што је Народна скупштина усвојила одговарајућа законска рјешења, приступило се операционализацији пројекта издавања е-грађевинске дозволе кроз локализацију сотфвера. То ће обезбиједити унификацију поступања надлежних органа, као и алата који се користе у процесу. Овим ће се значајно поједноставити и убрзати поступак издавања дозвола и смањити трошкови по свим основама за инвеститоре и грађане.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.