Sign In

Прстен - удруга босанских Хрвата

Објављено:

Након недавног састанка министра Давора Чордаша са бискупом бањолучким монс. Фрањом Комарицом и главним тајником Удруге босанских Хрвата „Прстен“ Марјаном Бишкићем, када је разговарано о положају Хрвата у БиХ са нагласком на хрватске повратнике у Посавини, подузети су и конкретни кораци. Прецизиран је датум одржавања Округлог стола на ту тему.
Из удруге Прстен стигао је и програм Округлог стола:

Поштовани министре Чордаш,
обраћамо Вам се с великом захвалношћу, почашћени Вашим прихваћањем судјеловања на Округлом столу „ Одрживи повратак босанских Хрвата - стање и перспективе", који организира Удруга босанских Хрвата „Прстен" у суорганизацији с Еуропском академијом Бањалучке бискупије, Хрватским културним друштвом „Напредак", Панеуропском унијом Босне и Херцеговине, Хрватском Панеуропском унијом и Царитасом Босне и Херцеговине. Округли стол ће се одржати 11. липња 2012. у Бања Луци, дворана Еуропске академије Бањалучке бискупије (у простору Бањалучке бискупије), улица Краља Петра И. Карадордевића бр. 80 с почетком у 15.00 сати.
Удруга босанских Хрвата „Прстен " утемељенаје 9. листопада 2005. у Загребу. Организирана је као невладина, неполитичка, непрофитна организација за промицање и заштиту традиције, културе, господарске сурадње и хуманитарног дјеловања Хрвата БиХ у РХ и БиХ. Финанцира се чланаринама, спонзорствима и донацијама. Од утемељења до данас Удруга има запажене резултате у окупљању, повезивању и помагању Хрвата из БиХ. Цланови Удруге су познати и успјешни господарственици, подузетници, знанственици из свих подручја, те Ијуди добре воље који су препознали циљеве Удруге и укључили се у њихову реализацију.
У склопу статутарно преузете обвезе промицања и очувања темељних начела демокрације и заштите Ијудских права и слобода хрватског народа у Босни и Херцеговини гледе једнакоправности суверених и конститутивних народа БиХ, Удруга је основала Повјеренство за односе с јавношћу и Клуб знанственика, као посебна тијела унутар свог дјеловања с кључном задаћом - одговорити изазовима комплексности мултиетничке државе каква је Босна и Херцеговина.
У таквом свјетлу, потакнути изнимно спорим и неуспјешним пројектом повратак Хрвата у Босанску Посавину и Средњу Босну, а с циљем изналажења рјешења ради стварања увјета одрживог повратка Хрвата у БиХ, Повјеренство УбХ ,,Прстен"и Клуб знанственика УбХ „Прстен" донијело је одлуку о организацији Округлог стола, као полазишне точке у стварању претпоставки за дјеловање у смјеру стварања предувјета за одрживи повратак Хрвата, тепружању релевантног доприноса у побољшању позиција хрватског народа у БиХ и преузимања одговорне улоге у заштити његова виталног интереса.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.