Sign In

Потписан Споразум о сарадњи у области дигиталне трансформације између Српске и Србије

Објављено:

​Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Србије Михаило Јовановић потписали су јуче у Бањалуци Споразум о сарадњи у области дигиталне трансформације.

Рајчевић је навео да овај споразум обухвата неколико сегмената у области дигиталне трансформације, међу којима и информациону безбједност у домену електронске управе, електронских сервиса и другог.

- Споразум представља синхорнизацију напора Српске и Србије у области дигиталне трансформације, а циљ нам је да се и Српска креће у правцу развоја ове области како то ради Србија - рекао је Рајчевић.

Он је појаснио да је Споразум детаљнија разрада Меморандума о научнотехнолошкој сарадњи, који су владе Српске и Србије потписале прошле године на заједничкој сједници у Београду.

- Све што је Влада Србије радила у претходном периоду под руководством премијера Ане Брнабић у домену дигиталне трансформације је нешто чему треба и ми у Републици Српској да тежимо, а то је прије свега изградња система електронске управе, гдје Влада Србије већ има богато искуство - истакао је Рајчевић.

Он је изразио задовољство што је овај споразум потписан на дан када се обиљежава Дан Републике.

- Има одређене симболике у томе, јер Српска слави 28. рођендан, те је ово знак да идемо у правом правцу развоја дигиталне трансформације, коју ћемо паралелно радити са реформским процесима у високом образовању - рекао је Рајчевић.

Јовановић је истакао да су идеја и концепт дигиталне трансформације у претходне двије године у Србији довели до развоја великог броја информационих система и система електронске управе.

- Свесни да имамо још пуно да радимо да бисмо подигли систем електронске управе у Србији на ниво на који желимо, а истовремено остварујући резултате трансформација јавне управе у ефикасан сервис за грађане, Влада Србије је одлучила и да покрене програм размене знања у области дигиталне трансформације „Србија дигитализује"- рекао је Јовановић.

Он је навео да је циљ тог програма да се знања и експертизе које је Србија стекла у протекле двије године у овој области ставе на располагање земљама у региону, али и шире.

- Прва потписница у оквиру овог програма је Српска, те се надамо да ће врло брзо кроз дигиталну трансформацију и развој услуга електронске управе достићи ниво који радимо у Србији - рекао је Јовановић.

Потписивању Споразума присуствовали су и премијер Републике Српске Радован Вишковић и премијер Србије Ана Брнабић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.