Sign In

Реализација ResInfra@DR програма: Посјета партнера из Словачке

Објављено:

​У оквиру програма ResInfra@DR у којем учествује Министарство науке и технологије Републике Српске, на Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци 24. и 25. октобра 2018. године одржава се прва пилот посјета партнера из Словачке, у оквиру које се спроводи активност учења кроз сарадњу сродних организација. Делегацију из Словачке чине професор Техничког универзитета Кошице Јухар Јозеф и представнице словачког Центра за науку и технолошке информације Ана Кривјанска и Наташа Дојцакова, док из Републике Српске у раду састанка учествују проф. др Гордана Гардашевић (Електротехнички факултет Универзитета Бања Лука), помоћник министра за науку Синиша Марчић, Бранка Савић (Министарство науке и технологије), доц. др Дино Косић (Електротехнички факултет УНИБЛ), Владимир Рисојевић (Електротехнички факултет УНИБЛ), Вања Тодоровић (Електротехнички факултет УНИБЛ).

- Пројекат је везан за истраживачку инфраструктуру, са циљем да се примјери добре праксе примијене и у научноистраживачким институцијама, односно факултетима у Републици Српској. Конкретно се у овом случају ради о технолошком парку при Техничком факултету Универзитета у Кошицама (Словачка) и тај модел бисмо жељели да пресликамо и на наше окружење – рекла је проф. др Гордана Гардашевић.

Она је додала да је сусрету претходила припрема извјештаја о томе каква је ситуација по питању научне инфраструктуре у Републици Српској, конкретно на Електротехничком факултету и која су могућа рјешења, а на основу тога колеге из Словачке даће своје препоруке које је затим потребно имплементирати.

Министарство науке и технологије Републике Српске од почетка 2017. године учествује у пројекту под називом ResInfra@DR (Facilitating macro-regional scope and link up to socio-economic actors of Research Infrastructure in the Danube Region) у оквиру Дунавског прекограничног програма (Danube Transnational Programme) који финансира Европска унија. Пројекат траје од јануара 2017. године до јуна 2019. године, а његова укупна вриједност је 2,154,989.36 евра. 

 

 

 

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.