Sign In

Почело такмичење за Најбољу технолошку иновацију 2019. године у Републици Српској

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић на данашњој конференцији за новинаре одржаној у Иновационом центру Бања Лука озваничио је почетак овогодишњег такмичења за Најбољу технолошку иновацију у Репубици Српској и напоменуо да се иноватори могу пријавити до 30. априла путем интернет странице www.inovacija.org.

Министар Рајчевић је напоменуо да је ово такмичење резултат сарадње Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, на основу Меморандума о сарадњи два министарства и Споразума о специјалним паралелним везама Србије и Српске.

- Циљ такмичења за најбољу технолошку иновацију је подстицање иновативности и предузетништва, подршка иноваторству, помоћ у покретању послова, промоција иновација, те подстицај њихове комерцијализације. Кроз такмичење је за  претходних 12 година прошло укупно 290 тимова у категоријама иновативних идеја, реализованих иновација и потенцијала и награђена укупно 94 тима у вриједности од 427.000,00 КМ – истакао је Рајчевић.

Награди фонд овогодишњег такмичења је 38.000 КМ. У оквиру овог фонда, као и ранијих година, предвиђене су награде у категоријама најбољи средњошколски и најбољи студентски тим (по 1.500 КМ) у циљу подстицања младих да се баве иноваторством.

Члан Организационог тима такмичења из Србије Драган Повреновић навео је да је ово јединствени пројекат који се организује и у Српској и Србији.

- Не постоји такмичење у Републици Српској и Србији, то је јединствени пројекат. Све што се ради у Српској и Србији је идентично, а једина разлика је у томе што нам нису буџети заједнички и само се на крају разиђемо када дијелимо наградни фонд - појаснио је Повреновић.

Додао је да до краја године када је проглашење најбољих, слиједи читав низ активности, као и вишемјесечни заједнички рад свих такмичара и оних који их обучавају, како да објасне шта су то направили и како то да презентују као рјешење.

Директор Иновационог центра Драго Гверић је рекао да учешће на такмичењу, осим награда, свим такмичарима обезбјеђује бесплатну стручну помоћ у виду едукација кроз тренинге и консалтинг који се организују у ИЦБЛ-у и бесплатну медијску подршку.

Члан прошлогодишњег побједничког тима WinBees из Требиња Драган Спаић је нагласио да је учешће на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију допринијело промоцији њихове побједничке иновације  „термо кошница" и да влада велико интересовање за овај производ, не само у Републици Српској него и у регији.

- Већ смо примили наруџбе и израда нулте серије термо кошнице је у току. Веома смо задовољни учешћем на такмичењу јер смо прошли низ стручних обука које су нам помогле да усавршимо наш производ и да стекнемо нова знања из области предузетништва на чему смо посебно захвални организаторима такмичења, а прије свега Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво - истакао је Спаић.

На конференцији је говорио и Борис Максимовић, члан прошлогодишњег трећепласираног тима „Фирм контрол", који је позвао све који имају реализовану иновацију да се пријаве на такмичење.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.