Sign In

Биће раздвојени тражење посла и здравствена заштита

Објављено:

​Незапослена лица која се налазе у евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске од 1. јануара 2020. године путем те установе искључиво ће моћи да траже посао, док ће право на здравствену заштиту остваривати путем Фонда здравственог осигурања Српске.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да су те промјене омогућене усвајањем измјена и допуна Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености и Закона о здравственој заштити.

"Циљ је био да издвојимо активне тражиоце посла, односно лица која се у евиденцији Завода за запошљавање налазе само са намјером да нађу запослење. То ће омогућити да видимо понуду активне радне снаге и да се на основу тога интервенише да би она била прилагођена тржишту рада", рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, измијењена је дефиниција незапосленог лица и улога Завода за запошљавање.

"Завод за запошљавање је до сада, осим евиденције лица која су активно тражила посао, имао функцију да води и евиденцију лица која су остваривала и друга права, а првенствено право на здравствену заштиту. То је сада раздвојено", нагласио је Милуновић.

Он је прецизирао да је до сада Завод за запошљавање имао само улогу евидентирања, а сада је она промијењена и помоћи ће незапосленима у тражењу посла.

Милуновић је додао да ће Завод за запошљавање незапосленим лицима правити индивидуални план запошљавања који ће бити прилагођен њиховим стручним квалификацијама и личним могућностима, а подразумијеваће припрему незапослених лица и помоћи им да пронађу посао, те у обуци, преквалификацији и доквалификацији према афинитетима незапослених и потребама тржишта рада.

"Завод за запошљавање моћи ће да се путем својих стручних тимова и акционих планова усмјери ка циљним групама у програмима обуке, доквалификације и преквалификације и прилагођавању потребама тржишта рада у Српској. Тиме ће послодавци имати већу могућност да искажу своје потребе за радном снагом", нагласио је Милуновић.

Он је рекао да ће пасивна улога Завода за запошљавање и лица која траже посао прерасти у активност која ће допринијети квалитетнијем и бржем доласку до посла.

Према његовим ријечима, измјенама закона биће повећана накнада лицима која остану без посла и продужен период у којем ће бити исплаћивана.

Милуновић је навео да ће та накнада бити повећана за лица која су имала до 15 година радног стажа са 40 на 45 одсто плате коју су добијали прије губитка посла, а за лица са више од 15 година радног стажа са 45 на 50 одсто.

"У зависности од радног стажа дужина исплате накнаде ће износити од једног до 24 мјесеца. Приоритетне групе којима ће Завод за запошљавање првима нудити посао су управо они који добијају накнаду", истакао је Милуновић.

Према његовим ријечима, период у којем је неопходно јављање Заводу за запошљавање скраћен је са 60 на 30 дана, што иде у прилог циљу активног тражења посла.

Милуновић је рекао да ће у случају одбијања посла који одговара стручној спреми незапослених лица, они бити скидани са евиденције.

"Уколико незапослено лице не испуњава обавезе и не јавља се редовно Заводу за запошљавање, биће скинуто са евиденције за наредних шест мјесеци, а тек након истека тог периода моћи ће да се поново пријави. Али, за то вријеме моћи ће да оствари право на здравствену заштиту јер ће је од 1. јануара остваривати директно путем Фонда здравствене заштите. У том случају биће избјегнут Завод за запошљавање који је до сада био посредник", додао је Милуновић.

Он је истакао да ефекти измјене законске регулативе неће бити видљиви док сва лица која активно не траже посао не пређу на Фонд здравственог осигурања, а процјена је да пуни ефекти услиједе у првих три до шест мјесеци наредне године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.