Sign In

Отворен први камп за надарене и и изврсне младе средњошколце

Објављено:

У Бањалуци је данас отворен први камп за надарене, талентоване и изврсне младе средњошколце у Републици Српској "Набаци ПЕТ-ница", у оквиру којег ће 25 средњошколаца учествовати на радионицама из астрономије, симулације летења, роботике, математике и сличних области.

Дводневни камп, у којем учествују средњошколци из Бањалуке, Добоја, Бијељине, Зворника, Источног Сарајева и Гацка, организује бањалучки Институт за развој младих и заједнице "Перпетуум мобиле", у сарадњи са Истраживачком станицом Петница из Србије, а уз подршку Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

Помоћник министра за омладину, Бранка Малешевић, рекла је да је ресорно министарство подржало овај камп износом од 4.000 КМ, те да им је циљ да младима омогући да покажу и усаврше своју изврсност.

"Талентовани млади су најквалитетнији и најзначајнији потенцијал који има Република Српска, те им је неопходно пружити што већу подршку да тај таленат максимално искористе", рекла је Малешевићева.

Она је подсјетила и да је Министарство покренуло кампању "Волим Српску" са циљем подршке талентованим и изврсним младима и стварању нових модела понашања и узора за њих.

Извршни директор Института "Перпетуум мобиле", Илија Трнинић, рекао је да је камп окупио средњошколце из шест градова и општина Српске, те истакао значај подршке коју има од Истраживачке станице Петница из Србије, а која има дугогодишњу традицију.

"Циљ кампа је да се оспособе млади за техничке и природне науке, те да им дамо мало више ангажмана, али и да их увежемо, јер су ресурс развоја цјелокупног друштва", рекао је Трнинић.

Он је истакао да Република Српска има велики потенцијал на који треба јаче да се усмјеримо и да се укључи што више младих који имају скривене потенцијале и способности у одређеном смислу даровитости.

Програмски директор Истраживачке станице Петница, Никола Божић, изразио је задовољство што је у прилици да подржи отварање кампа за надарене и изврсне младе у Српској, те да пружи потребну експертизу како би се тај камп одвијао у добром правцу.

"Увијек је најтеже осмислити програмски садржај и методологију, која ће одговарати и ученицима и наставницима, а наше искуство из Србије стоји на располагању. Надам да је ово само почетак и да ћемо наставити интензивно сарађивати, са циљем унапређења и подстицања знања младих који желе више да се баве науком", рекао је Божић.

Отварању кампа је присуствовало преко 100 ученика, професори, наставници и представници институција.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.