Sign In

Почело стручно савјетовање судија и тужилацa из области грађанског права

Објављено:

​На Јахорини је данас, почело XIII Стручно савјетовање судија и тужилаца из области грађанског права, а којем присуствује преко стотину тужилаца, судија из Републике Српске и из региона, те представници других правосудних институција, међународних организација и академске заједнице.

Приликом отварања овог савјетовања учесницима су се обратили помоћник министра правде у Влади Републике Српске Слободан Зец, предсједник Управног одбора Удружења судија Републике Српске Миленко Милекић, предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија, директор Канцеларије за људску димензију мисије ОСЦЕ Фермин Кордоба, директор Центра за едукацију судија и тужилаца ФБиХ Арбен Муртезић и директор Центра за едукацију судија Републике Српке Томислав Чавић.

Помоћник министра правде у Влади Републике Српске, Слободан Зец је рекао да учесници стручних скупова и савјетовања, поред прилике за дружење са колегама правницима, имају прилику и да освјеже своје стручно знање те да из прве руке сазнају одговоре на питања са којима се сусрећу у пракси приликом ступања на снагу нових правних прописа.

 „Непрестане промјене на подручју грађанског законодавства и правне праксе у Републици Српској и њеном окружењу, стварају бројне проблеме и нејасноће у примјени прописа у пракси, стога су стручна савјетовања корисна правницима који их требају у пракси примјењивати", навео је помоћник Зец.

Стручно савјетовање судија и тужилаца из области грађанског права, се одржава у организацији Удружења судија Републике Српске у сарадњи са удружењима судија у БиХ и ФБиХ, центрима за едукацију судија и тужилаца у Републици Српској и ФБиХ, адвокатским коморама у Републици Српској и ФБиХ те Правосудном комисијом Брчко Дистрикт БиХ.

Савјетовање ће трајати до 26. октобра 2018. године, а обухватиће:

  • Грађанско право (стварно право, облигационо право, породично право, насљедно право и грађанско процесно право(парнични, ванпарнични и извршни поступак);
  • Привредно право(право привредних друштава, уговори робног промета,банкарско право и хартије од вриједности, стечајно право);
  • Управно право (материјално и процесно).Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.