Sign In

Одржан округли сто о заштити особа које пријављују корупцију

Објављено:

​У Бањој Луци данас је одржан округли сто о заштити лица која пријављују корупцију, чији је организатор било Министарство правде у Влади Републике Српске у сарадњи са Мисијом ОЕБС у БиХ те Регионалном иницијативом за сузбијање корупције.

На округлом столу учествовали су представници релевантних органа и институција у чијој је надлежност заштита лица која пријављују корупцију из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе.

„У Републици Српској је од ступања на снагу Закона о заштити лица који пријављују корупцију запримљено седам пријава и већ се поступило према одредбама тог закона," навела је овом приликом помоћник министра правде у Влади Републике Српске Јелена Вукадиновић.

"Одредбе закона дефинишу да се пријава узме у рад према третману повјерљиве поште и да се испитају наводи и, уколико је корупција пријављена Министарству правде, прописана је процедура на који начин се врши истраживање, обавјештавање подносиоца, утврђивање дисциплинске или материјалне одговорности", рекла је Вукадиновићева.

Она је додала да уколико се сумња на постојање кривичног дјела, пријава се просљеђује надлежном органу.

Шеф Одсјека за демократско управљање при Мисији ОЕБС-а у БиХ Љиљана Перкушић рекла је да та мисија подржава сет активности које су усмјерене на борбу против корупције и да је нарочито добра сарадња остварена са Министарством правде Српске приликом процеса усвајања Закона о заштити лица која пријављују корупцију.

Она је додала да је подршка коју ОЕБС пружа фокусирана у двије примарне области, једна је подршка приоритетним законима од којих је закон који штити лица која пријављују корупцију један од кључних у борби против корупције.

Перкушићева је навела да је у ФБиХ овакав закон тек у процесу израде.

Шеф Канцеларије регионалне антикорупцијске иницијативе Владан Јоксимовић изразио је наду да ће упоредна искуства из региона помоћи да се тек усвојени Закон о заштити "узбуњивача" у Српској што боље примјењује и да лица која пријаве корупцију уживају адекватну заштиту.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.