Sign In

О примјени Закона о заштити лица која пријављују корупцију са судијама и инспекторима у Републици Српској

Објављено:

Едукација у вези са правилном примјеном Закона о заштити лица која пријављују корупцију одржана је данас, у Бањој Луци, за  судије у прекршајним одјељењима судова у Републици Српској као и инспекторе у Републичкој управи за инспекцијске послове.

Учесници су овом приликом дискутовали о улози судија у прекршајним одјељењима и инспекторима Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, када је у питању поступање са пријавом корупције те обезбјеђење заштите лица која је пријављују.

На основу хипотетичких примјера, представљена су им правила поступања Инспектората у случају запримања пријаве у вези корупције, изласка на лице мјеста, обавјештења подносиоцу пријаве као и примјер прекршајног налога.

Такође, представљена им је разлика између улоге инспектора и прекршајног судије на основу примјера прекршајног поступка пред судом те рјешења за прекршај у случајевима интерне и екстерне заштите.

Едукације у вези са Законом о заштити лица која пријављују корупцију реализују се  у сарадњи и уз техничку помоћ Мисије ОЕБС у БиХ.

Наведена едукација представља  активност из Акционог плана за провођење Стратегије борбе против корупције у Републици Српској од 2018. до 2022. године, те пратећим Акционим планом.

За носиоце ових мјера и активности одређени су Министарство правде у Влади Републике Српске, судови у Републици Српској, Републичка управа за инспекцијске послове те Центар за пружање бесплатне правне помоћи.

 



Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.