Sign In

Утврђен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима, по хитном поступку

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је на 35. сједници, одржаној у Бањој Луци, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима, по хитном поступку, из разлога усаглашавања са одлукама Уставног суда Републике Српске.

Суд је прогласио неуставним одредбе појединих чланова постојећег закона који се тичу услова за обављање службе нотара, потребу за нотарским помоћницима и услове за њихово именовање, као и плату нотарских помоћника.

У периоду од ступања на снагу одлуке Уставног суда Републике Српске, за одређени број нотара утврђено је или ће се најскорије утврдити престанак службе нотара због законом прописаних услова, односно навршавањем 65 година.

Усклађивањем овог закона са Одлуком Уставног суда, које се односи на именовање нотара, омогућиће се расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара, чиме би се требало обезбиједити да сва нотарска сједишта имају потребан број нотара, а самим тим и једнаке услове под којима привредни субјекти и грађани у Републици Српској остварују своја законом загарантована права.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима, по хитном поступку, ће у наредном периоду бити упућен у скупштинксу процедуру.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.