Sign In

Осуђени на казне затвора краће од годину ускоро могу замијенити радом у јавном интересу

Објављено:

​Осуђени на казне затвора мање од годину дана у Републици Српској ускоро ће казну моћи замијенити радом у јавном интересу, речено је то на данашњој конференцији за медије коју је у Бањој Луци, организовало Министарство правде у Влади Републике Српске.

Рад у јавном интересу, као врста алтернативне мјере, представља једну од кривичних санкција које се могу изрећу учиниоцу кривичног дјела.

Помоћник министра правде у Влади Републике Српске Перо Дуњић, појаснио је да је ово питање прописано је чланом 70. Кривичног законика Реpублике Српске, а којим се дефинише да надлежни суд може изречену казну затвора у трајању до једне године, на захтјев осуђеног, замијенити радом у јавном интересу, као једном од мјера за алтернативно извршење кривичних санкција.

"Рад у јавном интересу је сваки друштвено користан рад којим не вријеђа људско достојанство и који се не врши у циљу стицања одређене добити. Не може бити краћи од 60 часова нити дужи од 360 часова", рекао је помоћник Дуњић.

Он је нагласио да се раду у јавном интересу одређује за вријеме које не може бити краће од једног мјесеца, нити дуже од шест мјесеци, нити рад у јавном интересу може бити дужи од 60 часова током једног мјесеца, те да осуђеници раду у јавном интересу могу обављати само у мјесту пребивалишта.

"За примјену овог члана Кривичног законика Републике Српске потребно је да Министарство правде распише јавни позив за привредне субјекте, који је већ припремљен, а након тога слиједи потписивање уговора са привредним субјектима који буду испуњавали услове," навео је помоћник Дуњић.

Одлуке о замјени затворске казне са мјером рада у јавном интересу на захтјев осуђеника доносиће суд, у зависности од тежине кривичног дјела, као и од тога да ли су у питању повратници у извршењу кривичних дјела.

Они који су већ на издржавању затворске казне неће моћи ретроактивно замијенити казну.

Инспектор за надзор над радом казнено-поправних установа у Републици Српској Ненад Миркоњ појаснио је да ће се мјере друштвено корисног рада извршавати преко „посредника" односно особе у Министарству правде Републике Српске и „повјереника", односно особа запослених у правном субјекту са којим је склопљен уговор гдје се мјера рада извршава.

Током извршења мјере уколико осуђени не извршава уредно преузете обавезе суд може поново преиначити мјеру рада у казну затвора.

Када су у питању правни субјекти код којих се извршава мјера рада у јавном интересу прописано је да то могу бити јавна предузећа и установе и друга правна лица која обављају дјелатности у оквиру којих се може постићи општа сврха извршења санкција.

Између осталог међу дјелатностима наведене су дјелатности из области хуманитарног рада, екологије, комуналних послова, послови из области рударства, енергетике и дјелатности од општег интереса које су дефинисане законом у области управљања отпадом, кориштења, управљања, заштите и унапређивања добара од општег интереса и у општој употреби, као што су воде, путеви, шуме, бање, заштићена подручја и слично.

За вријеме рада у јавном интересу осуђени смјештени су код својих кућа.

"Рад у јавном интересу као једна од алтернативних мјера за извршавање кривичних санкција доноси се углавном због тога да осуђена лица, до годину дана, не би морала да изгубе стални посао, односно да би могли и даље да раде свој посао, а да би послије радног времена и за вријеме викенда радили у установама према пресуди", казао је помоћник Дуњић и додао да је сврха да не остану без сталних прихода за породицу.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.