Sign In

Послодавци обавезни да провјере податке о осуђиваности за к.д. сексуалне злоупотребе дјеце

Објављено:

​Закон о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце (Службени гласник Републике Српске бр.31/18), који је крајем априла ове године ступио на снагу, донешен је првенствено ради заштите дјеце и њихове безбједности, а у сврху смањења ризика од сексуалног искориштавања дјеце.

С тим у вези, Министарство правде у Влади Републике Српске упућује апел, уједно и подсјећа све послодавце који у свом раду оствару непосредан контак са дјецом, да приликом пријема у радни однос, између осталог, имају обавезу извршити и провјеру о евентуалној осуђиваности лица, за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце.

Ова обавеза прописана је у члану  8., Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце закона, а према којем се подаци из Регистра могу дати  органима и организацијама, установама,  институцијама и удружењима, која у обављању послова из своје надлежности остварују непосредан контакт са дјецом ако за то постоји оправдан интерес, али и другим органима, организацијама и установама које су надлежне за вођење поступака за остваривање заштите права и интереса дјеце.

Дакле, горе наведени органи имају обавезу да приликом пријема у радни однос или ангажовања одређеног лица за обављање послова који доводе до непосредног контакта са дјецом, обавезно провјере код надлежног органа за вођење Регистра да ли је то лице уписано у Регистар.

Подаци из казнене евиденције се могу и морају тражити од надлежних органа унутрашњих послова и то према мјесту рођења лица за које се податак тражи, све до коначног формирања Регистра.

Подсјећамо да су законом прописане и казнене одредбе, а према којима ће се новчаном казном, од 8.000 КМ до 15.000 КМ, казнити одговорно лице у правном лицу, уколико од надлежног органа не тражи податке у складу са чланом 8. овог закона.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.