Sign In

Република Српска добија закон о регистру педофила

Објављено:

Конференција за новинаре поводом израде радне верзије Нацрта Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, одржана је данас, у Бањој Луци.

Помоћник министра правде у Влади Републике Српске Слободан Зец је подсјетио да је ресорно министарство имало обавезу да, у складу са Кривичним закоником, приступи изради овог закона.

„Закон о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце требало би да буде усвојен у Народној скупштини Републике Српске до краја године", најавио је овом приликом помоћник Зец.

"Након усвајања нацрта закона у Народној скупштини, што ће зависити од њене динамике рада, Влада Српске ће тај закон у форми приједлога упутити парламенту на усвајање већ у новембру или децембру", рекао је помоћник Зец.

Предсједник Радне групе за израду овог закона Иванка Марковић појаснила је да основна сврха овог акта није стигматизација, већ превенција и осигурање заштите дјеце од сексуалног злостављања и искориштавања, те спречавање особа које су правоснажно осуђене за ова кривична дјела да их поново изврше.

 "Све остале одредбе овог акта су у служби остваривања ове основне сврхе", истакла је Марковићева, која је и професор бањoлучког Правног факултета.

Она је навела да ће овај регистар бити вођен за кривична дјела из групе кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјеце, као и за кривично дјело трговине дјецом.

„Регистар ће бити израђен у складу са праксом европског суда, биће полузатвореног типа, односно неће бити у потпуности доступан јавности. Право увида ће имати сви органи правосуђа, органи гоњења, органи, институције и удружења која раде са дјецом која ће, приликом запошљавања нових радника бити дужна да провјере да ли су лица која конкуришу на то радно мјесто уписана у регистар",  навела је Марковићева.

Она је додала да ово законско рјешење предвиђа трајну забрану бављења дјелатностима које су у директном дотицају са дјецом, те нагласила да уписана лица трајно остају у евиденцији регистра.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.