Sign In

Утврђен закон о посебном регистру лица осуђених за сексуалну злоупотребу

Објављено:

​Влада Републике Српске је на 152. сједници, која је одржана у Бањој Луци, утврдила Нацрт Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце.

Наведеним законским рјешењем се, поред оснивања посебног регистра  лица правоснажно осуђених за поменута кривична дјела, одређују и лични подаци који се уписују, начин њиховог чувања и давања на кориштење, степен њихове повјерљивости те обавезе уписаних лица.

Законом je прописaно да ће се регистар водити при Управи криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова, према прописима којима се уређује вођење казнене евиденције у Републици Српској, те да ће се  подаци сматрати службеном тајном.

Подаци из регистра моћи ће се дати правосудним органима, те органима, установама, институцијама и удружењима која у обављању послова из своје надлежности остварују непосредан контакт са дјецом.

Лица правоснажно осуђена за сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце имаће обавезу да се сваке године, на дан издржане казне, јаве надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова, да је обавијесте о сваком путовању, одредишту и трајању истог, као и да пријаве сваку промјену личних података.

Нацрт Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, биће упућен у скупштинску процедуру.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.