Sign In

Структурални дијалог - Утврдити кривично-правну надлежност Суда БиХ

Објављено:

У Бањој Луци, данас је одржан састанак у оквиру Структуралног дијалога о реформи правосуђа између ЕУ и БиХ на којем је разговарано о дефинисању кривично-правне надлежности Суда БиХ.

Наведеном састанку су присуствовали представници Европске Комисије које је предводила Хеновева Руиз Калавера, те министар правде БиХ Јосип Грубеша и замјеник министра Незир Пивић, министар правде Републике Српске Антон Касиповић, предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија и секретар министра правде ФБиХ Ашја Софић.

Учесници састанка су се усагласили да се кривично-правна надлежност Суда БиХ дефинише у циљу поштовања принципа правне сигурности, ефикасности у раду као и хармонизације са правом ЕУ.

Приједлог изнесен од стране експерата ЕУ је да се кривично-правна надлежност Суда БиХ  дефинише уважавајући стандарде које предвиђа члан 83. Споразума о ЕУ, који ће уједно бити основа за учеснике Структуралног дијалога, како би се утврдила и прецизирала кривично-правна надлежност Суда БиХ, уз стриктно поштовање уставних позиција ентитета и Брчко Дистрикта БиХ у уставно-правној структури БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.