Sign In

Обавјештење у вези примања пријава корупције

Објављено:

​Министарство правде у Влади Републике Српске обавјештава јавност да је на снагу ступио Закон о заштити лица која пријављују корупцију („Службени гласник Републике Српске, број 62/17), којим се обезбјеђује заштита свих лица која пријављују корупцију, у јавном и у приватном сектору, уколико је угрожавање или повреда њихових права у вези са корупцијом или њеном пријавом.

Према закону, пријавилац може да изабере начин на који ће извршити пријаву корупције и то:

  • интерном пријавом, код субјекта у вези са чијом дјелатношћу је планирана или извршена корупција или
  • екстерном пријавом, код надлежних органа унутрашњих послова, тужилаштва или организација цивилног друштва које се баве заштитом људских права и борбом против корупције,

те не смије имати штетне посљедице због пријаве.

Одредбама члана 21., Закона о заштити лица која пријављују корупцију, прописане су и обавезе одговорног лица, међу којима су обавеза примања пријаве корупције као и обезбјеђење заштите личних података и анонимност пријавиоца.

С тим у вези, министар правде у Влади РС је донио „Обавјештење за све запослене у Министарству правде РС", а које се односи на примање пријава корупције те заштите личних података лица која је пријављују.

Министар правде у Влади РС препоручује свим правосудним институцијама, установама за извршење кривичних санкција те републичким управним организацијама у саставу Министарства правде РС, да донесу обавјештења по узору на горе наведено, док се предметна питања не регулишу Упутством о поступању са пријавом корупције и обезбјеђењу заштите лица која је пријављују.

Овом приликом желимо и подсјетити да су сва одговорна лица која руководе са десет или више запослених, обавезна да донесу наведено Упутство, и то у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу Закона о заштити лица која пријављују корупцију.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.