Sign In

Министар Мирјанић у Бијељини истакао значај изградње дринског насипа

Објављено:

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је данас у Бијељини да дрински насип представља опште добро не само за ову него и за генерације које долазе и да мора бити реализован што прије.
Мирјанић је рекао да је са руководством Јавне установе "Воде Српске" разговарао о наставку активности на изградњи дринског насипа и истакао да се мора кренути са реализацијом. 
"Насип представља опште добро. То је веома важан инфраструктурни објекат Републике Српске и превазилази локални интерес града Бијељине", рекао је Мирјанић новинарима након редовног састанка у Јавној установи "Воде Српске". 
Истичући да су била два проблема - правац трасе и имовински односи, он је рекао да све препреке треба отклањати стрпљивим, стручним и упорним радом. 
Када је ријеч о траси, она је производ стручног рада пројектаната, а када је ријеч о имовинским односима, Мирјанић је рекао да је ово питање увијек врло осјетљиво, али увјерен је да ће бити савладано. 
"Стрпљивим радом и коректним односом према пољопривреним произвођачима о чијем земљишту се ради, надам се да ћемо наћи рјешење и у току ове године кренути са реализацијом послова. Било би веома лоше да тога не дође", рекао је Мирјанић, који ће након овог састанка посјетити локацију изградње дринског насипа на подручју Мјесне заједнице Јања.
Министар Мирјанић je приликом посјете Бијељини ​рекао и да највећи дио активности у вези са одржавањем хидромелиорационих система у Српској до краја овог мјесеца мора бити завршен, а од августа треба да крене друга фаза одржавања.
"Друга фаза одржавања система је специфичнија у односу на прву. Ријеч је каналима, насипима, уставама и осталим водопривредним објектима који се налазе у оквиру хидромелиорационог система", рекао је Мирјанић данас новинарима у Бијељини након редовног састанка у Јавној установи "Воде Српске". 
Према његовим ријечима, на састанку је затражено од свих општина да свој дио посла ураде на вријеме када је ријеч о одржавању ових система. 
"`Воде Српске` у својој надлежности имају око 250 километара насипа и канала, све црпне пимпе, уставе и веће водотоке. Општине имају око 1.600 километара ситне каналске мреже која мора бити добро одржавана јер у супротом хидромелиорациони систем у цјелини не би функционисао добро", рекао је Мирјанић. 
Он је истакао да је са руководством "Вода Српске" данас разговарао и у вези са реализацијом пројеката каналске мреже у Бијељини и да ће наредних дана бити настављена реконструкција Савског насипа у Градишци, Српцу, па у Броду. 
"Наставићемо и активност на ревитализацији и реконструкцији 24 црпне пумпе", рекао је Мирјанић, нагласивши да ресорно министарство није задовољно динамиком радова. 
Он је најавио да ће сљедеће седмице услиједити састанак на којем ће бити анализиран сваки сегмент и да ће тада бити обављени разговори са извођачем радова, надзорним органом и ЈУ "Воде Српске" да би се послови убрзали. 
Мирјанић је нагласио да је на састанку још једном указано на велику одговорност стручног тима "Вода Српске" од којих се тражи и очекује још темељитији и ангажованији однос према овим питањима. 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.