Sign In

Златне медаље за романијски скоруп и димљени сир на Међународном сајму у Новом Саду

Објављено:

​​

Удружење произвођача “Романијски скоруп –кајмак”  освојило је двије златне медаље за млади димљени кајмак и димљени суви сир, на 86. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, који је одржан овог викенда.
Овој највећој и најзначајнијој смотри аграра у централној и југоисточној Европи, поред чланица удружења „Романијски скоруп – кајмак“ присуствовао је и помоћник министра Мирослав Бојић, са сарадницима из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди. Сајам је окупио све значајне актере агробизниса и представнике привредних грана које се наслањају на пољопривреду, у овом дијелу Европе, али и из 60 земаља, са свих континената. Овакви сајмови су прилика за афирмацију наших аутохтоних производа и самих удружења.
Од 2014. Године Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Соколац, при МПШВ РС је преузео сву одговорност да својим капацитетима, помогне Удуржењу у остварењу циља заштите, па је с тога ступљено у контакт са органима и организацијама на државном и локалном нивоу, које би могле подржати овај веома захтјеван пројекат.
Удружењу произвођача „Романијски скоруп-кајмак“ достављен је цертификат Међународне организације за заштиту интелектуалног власништва, којим се признаје право заштите скоруп-кајмака у 29 земаља свијета, што укључује и девет земаља чланица Европске уније.
Заштитом географског поријекла створени су предуслови за развој препознатљивог бренда романијског скоруп-кајмака, што ће узроковати трајну конкурентску предност за наше произвођаче, омогућити им лакши пласман и препознатљивост на овим страним тржиштима, јер се заштитом географског поријекла спречава неовлаштена производња и стављање у промет скоруп-кајмака.
– Овим путем, удружење изражава велику захвалност Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на подршци, те Међународној финансијској корпорацији, чланици Групације Свјетске банке, на стручној и финансијској помоћи пруженој кроз Пројекат унапређења пословне климе и приступа тржишту – ИЦАМ, који финансира Влада Уједињеног Kраљевства. Наиме, пројектом је подржан низ активности удружења, од прикупљања документације и средстава потребних за заштиту географске ознаке, како на домаћем, тако и на међународном тржишту, до маркетиншких активности представљања производа – рекли су у Удружењу  „Романијски скоруп –кајмак.“
Додали су да су ће ове активности омогућити економско оснаживање жена у руралним подручјима којима је продаја Романијског скорупа-кајмака једини извор прихода.
Циљ је имати позитиван утицај на ширење произвођача Романијског скорупа – кајмака, односно младих жена у руралним подручјима које кроз стандардизован начин производње и квалитета овог аутохтоног производа могу доћи до финансијских прихода, односно ширење чланства Удружења произвођача Романијски скоруп – кајмак. Економско оснаживање жена из руралних подручја има позитиван утицај и на ширу друштвену заједницу, а поготово у дефинисаном географском подручју гдје се производи Романијски скоруп – кајмак (општине Соколац, Хан Пијесак и Рогатица).Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.