Sign In

Ријешени имовинско-правни односи у сврху изградње граничног прелаза Братунац - Љубовија

Објављено:

Управа за индиректно опорезивање обратила се Влади Републике Српске са захтјевом за пренос права коришћења на земљишту Раковац, општина Братунац, у сврху изградње граничног прелаза Братунац - Љубовија.


Министарство саобраћаја и веза је утврдило да је извршена експропријација непокретности у сврху изградње граничног прелаза и приступних путева, те да је земљиште на наведеној локацији укњижено на Републику Српску. Тиме су створени услови за прибављање грађевинске дозволе и расписивање јавног позива за изградњу и надзор, који је у току. 

Како Република Српска нема надлежности за грађење граничног прелаза, јер је исто у надлежности заједничких институција БиХ, неопходно је право грађења на наведеним непокретностима пренијети на Управу за индиректно опорезивање БиХ.

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске је, на сједници Владе Републике Српске одржаној 08.06.2017. године, о наведеном информисало Владу Републике Српске.

На истој сједници је закључено да је, према одредбама члана 293. Закона о стварним правима, у конкретном случају, потребно закључити уговор о оснивању права грађења, гдје ће Република Српска остати власник земљишта, а Управа за индиректно опорезивање БиХ носилац права грађења, односно власник зграде.

Влада Републике Српске задужила је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске да спроведе све потребне активности на припреми уговора, чијим би се потписивањем створио правни основ за остваривање права грађења. Очекујемо да уговор буде припремљен и потписан у што краћем року.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.