Sign In

Усвојена Уредба о висини путарине

Објављено:

​​​​

Влада Републике Српске усвојила је данас Уредбу у о висини путарине. Овом уредбом утврђује се висина путарине за коришћење аутопута по класама возила, начин и средства плаћања путарине, као и могућност за одређивање нижег износа путарине за поједине кориснике.

Према овој уредби наплата путарине за отворени систем наплате врши се по класама возила, за изграђену дионицу аутопута Бања Лука – Градишка на наплатном мјесту Јакуповци и износи 2,5 конвертибилне марке за путничка возила без приколице, односно прву класу возила.

Наплата путарине за затворени систем наплате, врши се по класама возила за изграђени аутопут „9. јануар", дионица Бања Лука – Добој на наплатним мјестима Маховљани, Лакташи, Друговићи, Прњавор и Кладари.

Цијена путарине по затвореном систему зависи од дужине пређене дионице и за путничко возило, односно возила прве класе, износи за пређену дионицу од Бање Луке до Прњавора четири конвертибилне марке, односно за дионицу од Бање Луке до Добоја седам конвертибилних марака.

У износ путарине урачунат је порез на додатну вриједност (ПДВ). Путарина се може плаћати у конвертибилним маркама и ефективним страним новцем, готовинским плаћањем, претплатом и банковним картицама. Такође, путарину је могуће плаћати и путем уређаја за аутоматско плаћање путарине (ТАГ уређај), а цијену овог уређаја, као и попусте предвиђење за кориснике оваквог вида плаћања одређује Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске".​

Текст Уредбе о висини путарине с истакнутим цијенама путарине по дионицама и класама возила доступан је сајту Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, у секцији „Друмски саобраћај".

Наведена Уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.