Sign In

„Независне новине“-Министарка Решић: Српска добија електронски систем јавне управе

Објављено:

​​​Република Српска би у наредних четири до пет година требало да има онлајн, односно електронски систем јавне управе и издавања докумената, рекла је министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске, у данашњем (30.07.2019.) интервјуу за “Независне новине“.

"То је разлог зашто смо промијенили концепт Министарства за науку и технологију. Сада је ту укључено и информатичко друштво, управо да бисмо концептуално ишли ка томе. У децембру ишло се са промјенама Закона о матичним књигама и Закона о општем управном поступку, чиме су отворене могућност да се то ради електронски. Ставили смо да то не буде законска обавеза, него могућност, јер смо свјесни да имамо 33 локалне заједнице са статусом изразито неразвијених”, рекла је министарка Решић. 

На питање докле се стигло са реформом јавне управе, министарка истиче да Република Српска има и своје надлежности и своје процесе те подсјетила да је ресорно Министарство  прво урадило Закон о државним службеницима, Закон о платама државних службеника и свих буџетских корисника, реформу матичних књига која се није радила од 1948. године...

„Са друге стране, Фонд за реформу јавне управе осмишљен је  2006. до 2008. године. Међутим, већ 2010. постало је јасно да постоји велики диспаритет између РС, која је другачије политички организована у односу на остале нивое власти. Ми смо наставили радити, они, у одређеном смислу, нису. И онда, из Фонда можете да финансирате пројекте са списка који је негдје из 2006. или 2007. године. То више не одговара нашим реалним потребама“, појаснила је министарка Решић.

Она је истакла да, уколико погледамо извјештаје Европске комисије, БиХ није задовољила у овој области. „Али ако погледамо фрагментарно, видјећемо да је РС у свакој од области урадила минимално 85 одсто. Тешко ћете ме убиједити да је финансирање обуке на рачунарима реформа. Министарство своје пројекте финансира само, отварају се према грађанима и поред тога грађани се жале на квалитет јавне управе. Ми смо педесетак година живјели у потпуно другачијем систему, на који смо навикли. Не можемо све то промијенити преко ноћи. И ми се морамо мијењати”, изјавила је министарка.

Питање око иницијатива за оснивању нових општина Решићева појашњава Законом о територијалној организацији РС, који је, по њеним ријечима врло јасан. „Прво треба подршка грађана, а послије тога елаборат о економској оправданости. Такође, потребна је и сагласност Скупштине општине око тог питања. Након тога, документација долази у Министарство па одлука иде ка Влади. Ако Влада прихвати иницијативу, тек онда слиједи законодавна процедура. То је један процес који тражи вријеме” одговорила је министарка Решић, додајући де је немогуће тек тако повући линију и одвојити неку територију.
​​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.