Sign In

НС РС- Министарка Решић: Законом се уређује начин промјене личног имена

Објављено:

​​​Нацртом закона о личном имену, који је данас (27.6.2019.) размотрила Народна скупштина Републике Српске, уређује се начин одређивања, коришћења и промјене личног имена држављана Српске и БиХ.

 
Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић је, образлажући Нацрт закона у Народној скупштини, рекла да се као једна од најважнијих новина у односу на важећи Закон наводи то што се прописује начин рјешавања захтјева за промјену личног имена лица која су држављани Српске и БиХ, уписана су у матичну књигу рођених у Српској, а немају пребивалиште на територији Српске.

 
"Осим наведеног, прописује се начин рјешавања захтјева за промјену личног имена држављана Федерације БиХ и БиХ, а која имају пребивалиште на територији Српске", прецизира се у образложењу овог нацрта закона.

 
Уз то, прописује се и начин одређивања личног имена усвојеника код потпуног и непотпуног усвојења, што је, такође, новина у односу на важећи Закон који је Народна скупштина усвојила 1993. године, а у мањем обиму је мијењан 2000. године.

 
Такође, разлози за доношење закона, наводи се у образложењу, садржани су у потреби да се на одговарајући начин регулишу и прецизирају питања која су законом о породично-правним односима уређена на недовољно прецизан начин - одређивање личног имена усвојеном дјетету, начин промјене презимена брачних супружника приликом закључења брака.
​​

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.