Sign In

Приједор: Одржана јавна расправа о Нацрту закона о инспекцијама

Објављено:

​​​​​Након Требиња, Источног Новог Сарајева, Бијељине, Добоја и у Приједору је данас (5.11.2019.) одржана јавна расправа о Нацрту закона о инспекцијама Републике Српске, како би се што квалитетније приступило изради текста Приједлога овог закона, који ће бити упућен Народној скупштини Републике Српске.

Никола Кнежевић, помоћник министра за ресор управе рекао је да је циљ ових јавних расправа унапређење система инспекција у Републици Српској на свим нивоима.

„Морам да похвалим Градску управу Приједор и њихове инспекцијске органе, јер су били доста активни у досадашњој изради текста Нацрта, те у достављању примједби, сугестија и приједлога за израду текста Закона о инспекцијама Републике Српске“, рекао је Кнежевић.

Народна скупштина Републике Српске упутила је овај Нацрт закона на јавну расправу, јер се како стоји у закључку, наведеним Нацртом закона уређују питања која су од посебног значаја за грађане и о којима је неопходно да се најшире консултују заинтересовани органи и организације, научне и стручне институције.

Кнежевић је појаснио да је на основу анализа из 2017. и 2018. године, сачињена информација, коју је усвојила Влада РС и задужила министарство управе и локалне самоуправе РС да крене са прикупљањем додатних података, како би се унаприједио рад инспекцијских органа.

„Текстом Нацрта предвиђено је више превентивно, а не репресивно дјеловање инспекција, да помогнемо да буду заштићени они који буду поштовали законске прописе, али и да санкционишемо оне који крше закон. Исто тако желимо и да заштитимо раднике, јер ће непријављивање радника бити третирано као кривично дјело. Зато нам је у циљу да у израду текста Закона о инспекцијама Републике Српске укључимо све субјекте како би се добио квалитетан текст закона којим ће се, не само побољшати стање у инспекцијама, него и омогућити свим привредним субјектима над којима се спроводи инспекцијски надзор да имају што бољу комуникацију са инспекцијама“, додао је Кнежевић.

Од новина истиче унапређење инспекцијског система, уз разматрање да се поједине инспекције из јединица локалне самоуправе пренесу на републички ниво.

Затим, да се посебна пажња посвети превентивном или корективом дјеловању инспекција, да се помогне привредним субјектима да унаприједе своје пословање, односно да отклоне своје недостатке, али да то не умањи репресивно дјеловање инспекција. Ипак је ово један битан системски закон који треба да има корективни фактор, али и да се задржи онај репресивни. Посебно издвајамо заштиту привреде кроз инспекцијски систем, да микроприведни субјекти могу да се надају да ће у наредном периоду добити савјетодавни начин дјеловања према инспекцијама. Сам закон ће измјенити организациону структуру инспектората набоље, уз прерасподјелу постојећих послова који ће бити уредно организовани, како би побољшао унутрашњу структуру инсектората”, додао је Кнежевић.

Упућивање приједлога овог законског акта у скупштинску процедуру очекује се крајем године.​

​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.