Sign In

Бањалука: Одржана јавна расправа о Нацрту закона о инспецијама Републике Српске

Објављено:

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Помоћник министра за ресор управе Републике Српске Никола Кнежевић рекао је данас (6.11.2019.) да је циљ Нацрта закона о инспекцијама Српске да буду заштићени привредни субјекти у Српској који послују легално и редовно измирују обавезе, а ригорозно кажњени они који се налазе у "сивој зони".

"Нама није циљ да будемо репресивни кроз овај закон, већ да будемо превентивни и да овај закон буде корективни фактор", рекао је Кнежевић новинарима у Бањалуци, гдје је одржана завршна јавна расправа о Нацрту закона о инспекцијама коју је организовало Министарство управе и локалне самоуправе Српске.

Према његовим ријечима, сходно Програму економских реформи 2019-2021. године, предвиђена је и реформа Инспектората.

"Влада Српске задужила је Министарство управе и локалне самоуправе да изради текст Нацрта закона о инспекцијама Српске у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове, као и са свим заинтересованим, понајвише социјалним партнерима и послодавцима", појаснио је Кнежевић.

Кнежевић је навео да је текст Нацрта закона о инспекцијама упућен у скупштинску процедуру и народни посланици су једногласно усвојили текст, а донесен је и закључак да буду одржане јавне расправе.

"Јавне расправе су биле квалитетне и добили смо потребне информације, приједлоге и сугестије у смислу унапређења самог текста и добијања квалитетнијих приједлога закона који ће након окончања јавних расправа и сачињавања информација бити упућен Влади Српске даље у редовну скупштинску процедуру на усвајање", навео је Кнежевић.

Када је ријеч о новинама, Кнежевић је истакао да је предвиђено преузимање одређеног броја инспектора, конкретно инспектора рада и здравствених инспектора у оквиру Републичке управе за инспекцијске послове, односно они би требало да добију статус републичких инспектора.

"Нико од њих не губи свој посао, него наставља да ради као републички инспектор. Са друге стране, одређене новине односе се на побољшање или превентивно дјеловање Инспектората у смислу да се пружи што боља услуга Инспектората у повезници са свим осталим ресорним министарствима у примјени прописа према привредним субјектима", појаснио је Кнежевић.

Он је истакао да је посебна пажња посвећена микропривредним субјектима који чине највећи проценат привреде у Српској, али и да буде пружена помоћ онима који желе да послују у Српској и који желе да започну привредну дјелатност.

Кнежевић је рекао да су нормирани и одређени дијелови који се односе на усмјеравање према материјалним прописима - да буде прецизирано како се материјални прописи требају примијењивати и на који начин треба водити инспекцијски систем, уз могућност доношења подзаконских аката којим ће бити разрађен.

"Закон о инспекцијама је системски и не може да пропише све, али треба да буде конкретно упућујући према материјалним прописима које инспектори користе у обављању својих дјелатности", указао је Кнежевић.

Он је рекао да ће, када је ријеч о организационом дијелу, бити предложено оснивање одређеног сета одјељења у оквиру Инспектората, будући да је анализом коју су у 2017. и 2018. години урадили Министарство управе и локалне самоуправе Српске заједно са Инспекторатом, пословном заједницом, Привредном комором и социјалним партнерима утврђено да је потребно основати одређене јединице.

"Ријеч је о одјељењу за посебан надзор и интерну контролу који ће предузимати активније и брже радње, прије свега да се заштите они који послују легално", нагласио је Кнежевић.

Према његовим ријечима, предвиђено је да кроз закон буде формирано и заједничко радно тијело Пореске управе, Инспектората и Министарства унутрашњих послова Српске који ће међусобно координисати рад својих органа на начин да се брже преносе информације и подаци, као и да се формира јединствен информациони систем.

"То је један од начина да се увежу све инспекције и да се брже и квалитетније дјелује у оквиру инспекцијских надзора чиме би смањили један од проблема - дуплирање инспекцијских надзора према привредним субјектима", навео је Кнежевић.

Јавне расправе о Нацрту закона о инспекцијама Српске претходно су одржане у Требињу, Источном Новом Сарајеву, Бијељини, Добоју и Приједору.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.