Sign In

НС Републике Српске: Усвојен Закон о личном имену

Објављено:

​​​​​​​​​Народна скупштина Републике Српске усвојила  је данас (19.9.2019.)  Закон о личном имену, којим је, између осталог, прописан рок у којем се може поднијети нови захтјев с циљем спречавања појединаца да на овај начин избјегавају кривичну одговорност и друге законом утврђене обавезе.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић је, образлажући јуче (18.9.2019.) овај Приједлог закона у Народној скупштини, да је најзначајнија новина што се прописује начин рјешавања захтјева лица која су држављани Српске и БиХ и уписани су у матичну књигу рођених у Српској, али немају пребивалиште на територији Републике.

Она је рекла да Приједлогом закона прописује и начин рјешавања захтјева за промјену личног имена грађана који су рођени у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и држављани су тог ентитета и БиХ, а имају пребивалиште на територији Српске, с обзиром на то да надлежни федерални органи нису прихватали њихове захтјеве.

 Приједлогом закона су ​прописани услови који морају бити испуњени да би се одобрила промјена личног имена – кривична одговорност, избјегавања законом утврђених обавеза или заштите права и слобода других лица.​

Овим актом прецизно се уређује начин одређивања личног имена приликом усвајања дјетета.
Важећи Закон о личном имену усвојила је Народна скупштина на сједници 30. децембра 1993. године, с тим да је овај акт у мањем обиму мијењан 2000.

​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.