Sign In

Министарство управе и локалне самоуправе: Република Српска у области јавне управе проводи задате препоруке

Објављено:

Република Српска има регистар државних службеника и намјештеника који је презентован Свјетској банци, чиме се демантују све чешће информације у јавности да Српска не посједује исти. Тенденције су да се овај регистар у наредном периоду прошири односно да он садржи осим управе и податке који се односе на јавни сектор односно фондове, јавна предузећа и јавне установе, те додатне податке о којима ће се даље разговарати.

Српска има јасно опредјељење да гради транспарентну јавну управу и тај пут је изабрала још 2008. године, када се у законским рјешењима почело радити и на повећању нивоа транспарентности и одговорности  управе и  државних службеника. То значи да је дефинисан систем плата државних службеника, уведен систем јавне конкуренције у јавној управи као и дисциплинске и материјалне одговорности  како државних службеника тако и руководилаца, што није случај са осталим нивоима власти у БиХ.

Реформа јавне управе је процес који траје. Република Српска активно ради са Европском комисијом, по принципима СИГМЕ и све њихове препоруке уврштава у своја законска рјешења. То је случај и са најновијим Законом о локалној самоуправи у који су уврштени принципи СИГМЕ.
Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске је у прошлој, 2015. години, радило на систему који верификује тачан број запослених у локалним заједницама. До почетка 2017. године и тај софтвер ће бити у функцији. Рјечју, Република Српска је направила искораке и чврсте темеље јавне управе које даље треба надограђивати.​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.