Sign In

Колумна предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић

Објављено:

​​Без обзира на то којим послом се бавите, незахвално је износити оцјене о сопственом раду, нарочито када је ријеч о јавној функцији која по својој природи, сасвим оправдано, подлијеже критици друштва. Дванаестог марта навршава се четири године од када сам први пут преузела дужност на позицији предсједника Владе Републике Српске. Из тог разлога, ову прилику бих искористила да подсјетим наше грађане на неке од кључних елемената у раду Владе у протеклом периоду.

Влада, као носилац извршне власти, мјесто је гдје се свакодневно рјешавају кључна животна питања наших грађана. Наш задатак је да обезбиједимо праведну расподјелу јавних добара, да креирамо и проводимо програме који уважавају потребе свих категорија становништва. У складу с тим, од самог почетка смо, заједно са нашим коалиционим партнерима, јасно дефинисали приоритете и циљеве. Прије свега, то су буџетска стабилност и редовност исплата обавеза. С обзиром на компликоване политичке и економске околности, то је био амбициозан задатак. Ипак, од 2013. године Република Српска биљежи стални раст БДП-а, буџет је стабилан и извршавамо своје обавезе, евидентан је и раст индустријске производње и извоза. Биљежимо раст запослености, 2016. године имали смо 20.000 више запослених у односу на 2013. годину. Због тога би требало да будемо задовољни, али то није довољно и зато нећемо стати.

Упркос бројним изазовима, међу којима су биле и катастрофалне поплаве које су Српској 2014. године однијеле цијели годишњи буџет, показали смо одговорност и социјалну осјетљивост према онима којима је помоћ најпотребнија. Повећавали смо пензије и настављамо да радимо на унапређењу положаја најстарије популације. Нисмо заборавили наше борце и кроз различите програме континуирано помажемо њима и њиховим породицама. Градили смо путеве, болнице и студентске домове, упуштали се у коштац са рјешавањем проблема у предузећима за која годинама није било рјешења, као што су фабрика глинице Бирач или бањалучка Фабрика дувана, и на тај начин сачували хиљаде радних мјеста. Реализовали смо велике енергетске пројекте у вријеме када то није радила ниједна земља у региону.

Добро знамо шта радимо, и имамо јасан план у ком правцу треба да се крећемо. Наш главни задатак јесте јачање Републике Српске, њене економије, политичких и институционалних капацитета. Реформски дјелујемо у кључним областима свјесни да без тога нема стабилности и развоја. Заједно са нашим партнерима, у претходним годинама смо урадили много на унапређењу пословног амбијента и растерећењу привреде, не заборављајући притом раднике и заштиту њихових права. Наставићемо да стратешки приступамо реформама, прије свега у областима јавних финансија и предузећа, здравства, инфраструктуре и унапређења пољоривредне производње.

Знамо и да увијек може да се ради више и боље. Влада Српске остаје отворена за конструктивну критику и приједлоге који доприносе општем интересу, али не пристајемо на уступке када је ријеч о интересима Републике Српске. Сложеност политичких односа унутар БиХ, дестабилизујућа улога једног дијела политичког Сарајева, али и дијела међународне заједнице, те неодлучност и нејасно дефинисане позиције српских представника у институцијама на нивоу БиХ, додатно отежавају наше дјеловање.

Желим да вјерујем у регионалну стабилност и његовање добрих односа, али тај процес подразумијева међусобно уважавање и повјерење без чега нема кретања напријед. Република Српска наставиће да се залаже за дијалог у БиХ у складу са уставним надлежностима. Ипак, не можемо прихватити замјене теза којима се једној страни оспоравају легитимна демократска права и приписује одговорност за наводну дестабилизацију, док се другима толерише ванинституционално дјеловање и опструкција не само реформских процеса, него и европског пута на који се декларативно позивају. Влада Српске је своју ефикасност и озбиљност показала у процесу спровођења Реформске агенде и дефинисању механизма координације. На другима је да сада покажу једнаку одговорност, и докажу за шта се залажу – кретање ка будућности или враћање у прошлост. Коначан, и једини суштински релевантан суд о нашем раду, као и увијек, даће грађани. А грађани, и њене институције, представљају највећи капитал Републике Српске.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.