Sign In

Премијер Додик присуствовао првој сједници Сената Републике Српске

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Палати Републике, у Бањој Луци, првој сједници Сената Републике Српске у новом сазиву.

Премијер Додик, у обраћању сенаторима, истакао је да је Рeпублика Српска политички и институтционално веома стабилна, да економски добро стоји и да нема социјалног притиска који карактерише многе земље у региону, због свјетске економске кризе.

Премијер Милорад Додик рекао је да је Република Српска данас у БиХ сигурно најважнији фактор, што се многима не свиђа, али су научили лекцију да се без ње не може ништа.

"То се многима не свиђа, али су научили лекцију да без нас не може ништа. Вратили смо се оном што морамо да манифестујемо, а то је да у провођењу Дејтона и односа у БиХ покажемо наш карактер", рекао је Додик.

Он је навео да је БиХ данас под протекторатом међународне заједнице, да то више нико не крије и да је њен основни концепт на овим просторима био Дејтонски споразум, али да је у међувремену његово провођење сведено на то да ентитети "увену".

"То значи да 'увене' и Република Српска, која треба да остане празан оквир који нема никакве садржине. И онда да нам кажу једног дана, ево вам ништа и чувајте то добро", рекао је Додик, напоменувши да је сва концепција разних реформи била да се дође до те "празне љуштуре", под доминацијом једног центра моћи.

Он је оцијенио да је веома важно да постоји Сенат РС и да може да се на овај начин репрезентује мишљење које је веома важно за јачање позиције Српске, јер у њему сједе многи људи од првих дана стварања РС, који на најбољи начин могу да дају осврт на многа питања.

Премијер Додик је додао да је у БиХ провођена брутална сила међународне заједнице кроз разне високе представнике, који су наметали законе и преносили надлежности, издвојивши Волфганга Петрича и Педија Ешдауна као оне који су Републици Српској највише зла учинили.

"Без обзира да ли ће садашњи високи представник бити посљедњи или неће, јасно смо рекли да ауторитет међународне заједнице овдје не може да се брани или гради као у прошлом времену и то мора бити промијењено", поручио је Додик.

Он је навео да међународна заједница не жели да мијења свој базични однос према БиХ, те да, што се РС тиче, ако неко жели БиХ овакву каква јесте, онда то значи Дејтон - заувијек.

"Ако није Дејтон и ако га неко мијења, онда ми у РС имамо право да о нашој судбини одлучујемо као све нормалне демократске заједнице. Та порука ће бити упућена свакоме ко мисли да Дејтонски споразум не треба да буде проведен или да се проводи његов дух. Једино политички прагматично је провести слово овог уговора, а никакав дух", истакао је Додик.

Он је нагласио да је власт Српске имала карактер да се у овом времену супротстави таквим тенденцијама, подјсетивши да је, када је 2006. године дошао на чело Владе РС, "на столу" било 14 захтјева за пренос надлежности.

"Морам вас обавијестити да се ниједан пренос у међувремену није десио, али исто тако да је прије тога РС одузето 68 надлежности, на које је Српска имала право по Дејтону", рекао је Додик, прецизирајући да су само три пренесене на начин предвиђен Уставом.

Премијер Српске је подсјетио да је према Дејтону предвиђено да Савјет министара има три министарства, а да данас већ има 11, додавши да то тијело не може да буде влада, а да је у то претворено.

Према његовим ријечима, у БиХ нема политичке воље да се проведе Дејтонски споразум у инситутуционалном оквиру, поготово од Бошњака, који, како је навео, упорно желе да покажу да је оваква БиХ нефункционална и да се треба мијењати.

Додик је нагласио да власт РС није против БиХ, али да има јасан став какава она треба да буде.

"Политички ћу се борити против још једног стереотипа који је наметнут, а то је да БиХ може да функционише под притиском", напоменуо је Додик.

Он је навео да је успјешан моменат за одбрану позиције РС везан за реформу полиције, којој је јединствен приступ имала и позиција и опозиција РС, спроводећи је без укидања полиције РС, што је био циљ дијела међународне заједнице и сарајевске политике.

Премијер Додик је рекао да је Република Срска веома стабилан на економском и финансијском плану.

"На рачуну Републике Српске, којим управља Влада, данас имамо 975.000.000 КМ, што говори о нашој стабилности и да на прави начин водимо рачуна о јачини Српске и ономе што она треба да чини", навео је Додик.

Он је рекао да Република Српска, у овој години, има јавну потрошњу од 38,3 одсто друштвеног бруто производа у шта је укључено и финансирање заједничких органа БиХ, без чега би потрошња била испод 36 одсто.

"Услов за улазак у Европску унију је јавна потрошња испод 40 одсто, што је постигнуто", напоменуо је Додик.

Говорећи о унутрашњем и спољном дугу РС, Додик је истакао да он износи око три милијарде КМ, што је 35 одсто друштвеног бруто производа, те да то значи низак степен задужености, с обзиром на земље у окружењу.

"Инфлација у РС у прошлој години била је 3,6 одсто, а у марту ове године биљежимо инфлацију од 0,1 проценат", истакао је Додик.

Премијер Српске је додао да РС биљежи пораст производње у сектору енергетике, грађевине, те да се очекује и повећање у области пољопривреде.

"Индустријска производња у марту 2009. године већа је за 23,8 одсто у односу на исти период прошле године", навео је Додик и додао да је у ФБиХ пала за 20 одсто.

Премијер Додик је истакао да је у току изградња ауто-пута Градишка - Бањалука у дужини од 48 километара, чији ће завршетак бити у фебруару 2010. године, за шта је обезбијеђена комплетна финансијска конструкција.

Он је најавио да ће крајем августа почети припремни радови на дионици ауто-пута Бањалука - Добој у дужини од 71 километра, чија је вриједност 499 милиона евра.

Према Додиковим ријечима, Српска има 50 одсто покривен увоз са извозом, што није довољно, али је повећање у односу на прошло вријеме.

Говорећи о запослености, Додик је подсјетио да је 2005. године у РС било запослено 244.200 запослених и 154.935 незапослених лица, да је крајем прошле године било 259.000 запослених, док је у марту ове године било незапослено 138.210.

"Имамо повећање запослености, не значајно и драматично, као и смањење незапослености у условима када су многе фирме биле у стечају, а радници остали без посла", рекао је Додик.

Премијер РС је истакао да су од 2005. забиљежена и повећања нето плата у Републици Српској, која је те године износила 465 КМ, а у марту ове 781 КМ.

"Просјечна пензија у 2005. години била је 185 КМ, а у марту ове 321 КМ", прецизирао је Додик.

Он је навео да је са 31. мартом ове године буџет остварен у износу од 95 одсто у односу на план, што је, како је истакао, високо остварење у првом кварталу, те додао да ће буџет бити ребалансиран нешто ниже од предвиђеног због обавеза према ММФ-у, што неће угрозити саму позицију буџета.

Додик је навео да је су становници Републике Српске кредитно задужени 1.801 КМ по глави становника.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.