Sign In

Влада Републике Српске одржала 141. сједницу

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 141. сједници, одржаној на Мраковици, Нацрт закона о бањама.
Овим законом дефинишу се бање, услови и поступак проглашења бањом и уређују врсте услуга које се пружају у бањама.
Закон о бањама из 2009. године створио је нормативно‐правни оквир за унапређивање туристичких садржаја у бањама. Потпуно нови закон практично сублимира сва ранија рјешења у сфери бањског туризма на начин да поједноставује формални поступак проглашења одређеног географског подручја за бањом.
Наиме, нови закон је условљен чињеницом да се нова рјешења која он доноси нису могла позиционирати у оквиру основног текста Закона о бањама из 2009. године, те би, у случају писмене редакције Закона, таква рјешења заправо подразумијевала измјену више од половине одредаба Закона, а што је и према Правилима нормативно‐правне технике за израду прописа формалан услов за израду новог текста Закона.

Влада Републике Српске  усвојила је Информацију о законској регулативи БиХ и Републике Српске у областима сјемена и садног материјала и проблематици увоза сорти сјемена.
Влада Републике Српске захтијева од институција БиХ да покрену процедуру измјена и допуна Закона о сјемену и садном материјалу пољопривредних биљака Босне и Херцеговине.
Влада Републике Српске захтијева од институција БиХ да се при изради поменутог закона дефинише да Сортна листа БиХ представља обједињену листу сорти ентитета.
Влада Републике Српске захтијева од институција БиХ да измијене Одлуку о класификацији роба на режиме извоза и увоза, како би се омогућио увоз сорти сјемена које су регистроване у Републици Српској.
Влада Републике Српске задужује Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да о овим закључцима обавијести Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о потреби одржавањa стручног испита за рад у управи Републике Српске у Источном Сарајеву.
Влада је задужила  Службу за заједничке послове Владе Републике Српске да обезбиједи простор за одржавање стручног испита за рад у управи Републике Српске у адиминистративном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.
Како се наводи у Информацији, у претходном периоду повећао се број кандидата за полагање стручног испита из источног дијела Републике Српске, а све учесталији су и захтјеви грађана за одржавање испита на другој локацији, с обзиром на удаљеност од Бања Луке, те пратеће трошкове. С тим у вези, појавила се потреба за одређивањем додатне локације за полагање стручног испита, изван сједишта Агенције за државну управу.

Влада Републике Српске се упознала са информацијом Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица о немогућности успостављања Информационог центра Међународног кривичног суда за бившу Југославију у оквиру Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, а у склопу активности Међународног кривичног суда за бившу Југославију за успостављање Информационих центара у Босни и Херцеговини.
Задужује се Министарство правде и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да у сарадњи са представницима Града Бања Лука предузму активности у циљу успостављања Информационог центра Републичког Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица на подручју Града Бања Лука.

Влада Републике Српске упознала се са Информацијом о Извјештају о раду Савске комисије за период од 01.04.2016. године до 31.03.2017. године.
Влада Републике Српске тражи од Савске комисије да у свом раду активно укључује институције из Републике Српске надлежне за провођење Оквирног споразума о сливу ријеке Саве, као и да својим дјеловањем не излази из оквира овлаштења која су јој дата Оквирним споразумом.


​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.