Sign In

Одржана 73. радно-консултативна сједница Владе Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске донијела је данас, на радно-консултативној сједници у Бањалуци, Рјешење о додјели концесије за изградњу аутопута Бања Лука – Приједор.

Привредном друштву China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd („Шандонг“) додјељује се концесија за изградњу аутопута Бања Лука – Приједор и даје сагласност на приједлог Уговора о концесији за аутопут Бања Лука – Приједор – Нови Град (прва фаза Бања Лука - Приједор).

Концесија се додјељује се на период од 33 године, укључујући и период изградње.

Концесионар се обавезује на уредно плаћање концесионе накнаде, која се састоји од једнократне накнаде – 1,5 % од вриједности инвестиције што износи 4.466.600 евра и годишње накнаде – 5% од прихода остварених обављањем концесионе дјелатности, односно од износа прикупљене путарине, а у складу са Законом о концесијама.

Подсјећамо, компанија „Шандонг“ је поднијела  Влади Републике Српске 11. децембра 2017. године, понуду за започињање поступка додјеле концесије за изградњу аутопута Бања Лука – Приједор, у складу са чл. 26 и 27. Закона о концесијама Републике Српске. Самом подношењу понуде претходило је више докумената које су Влада Републике Српске и Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске” д.о.о. Бања Лука потписали са кинеским понуђачем. Радна група задужена за преговоре усагласила је са кинеским партнером сва важна питања, а  пројектовање аутопута треба да буде у складу са правилима струке, прописима који уређују област друмског саобраћаја, смјерницама и нормама на снази у Републици Српској. 

Аутопут Бања Лука – Приједор ће бити дужине око 42 km, профила са по двије саобраћајне траке по смјеру, раздијелним острвом и зауставним тракама. Према подацима генералног пројекта очекује се да ће на предметној дионици бити изграђено седам тунела и 35 мостова, са три планиране петље и инфраструктуром за затворени систем наплате путарине са три станице за наплату, као и системом за управљање и контролу безбједности саобраћаја.
 
Услужни пратећи садржаји (Објекти намијењени за снабдијевање возила, возача и путника) нису предмет концесије. 

Систем наплате путарина и систем за управљање и контролу безбједности саобраћаја аутопута морају бити компатибилни са системима који се тренутно користе од стране Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске” д.о.о. Бања Лука на аутопуту Градишка – Бања Лука и аутопуту Бања Лука – Добој.

Концесионар (друштво регистровано у Републици Српској и основано од стране Шандонга) ће пројектовати, изградити, управљати, одржавати и финансирати изградњу аутопута Бања Лука – Приједор, те током периода управљања и одржавања Република Српска ће плаћати концесионару годишњу накнаду за расположивост аутопута.

Вриједност инвестиције (пројектовање и изградња) је пројектована на износ од 297 милиона евра. Коначни капитални трошак по километру је седам милиона евра и он се налази на доњем прагу средњег обима у поређењу са сличним пројектима у Европи.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.