Sign In

Одржана 26. посебна сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске донијела је данас, на 26. посебној сједници, одржаној у Бањалуци, Одлуку о ванредном усклађивању општег бода и пензија.

Општи бод се ванредно усклађује почев од 01. јуна 2018. године, тако да се повећава за 2,5 %. 

Пензије остварене до 31. маја 2018. године, ванредно се усклађују почев од 01. јуна 2018. године, тако да се повећавају за 2,5 %.

Потребна средства за реализацију одлуке износе око 1.560.000 КМ мјесечно, односно око 10.920.000 КМ до краја 2018. године.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одређивању износа најниже пензије.

Основни разлог за доношење ове одлуке је побољшање материјалног положаја најугроженије категорије корисника права из пензијског и инвалидског осигурања, односно корисника којима је износ пензије одређен по општим прописима нижи од најниже пензије, па им се исплаћује најнижа пензија. 

За реализацију ове одлуке, потребна су додатна средства у износу од око 440.000 KM мјесечно односно око 3.080.000 KM до краја 2018. године.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобрењу пласмана средстава за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота кроз мјесечно новчано примање.

Одобрава се пласман средстава предвиђених буџетом Републике Српске за 2018. годину у оквиру Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, у износу од  676.224,00 КМ у сврху унапређења материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота којима уплаћени стаж осигурања заједно са посебним стажом у двоструком трајању по основу учешћа у рату, износи 15 или више година.

Унапређење материјалног положаја бораца обезбиједиће се кроз исплату мјесечног новчаног примања у износу од 187,84 КМ, почев од 01. јула 2018. године, које се остварује на начин и по поступку  прописаном за остваривање мјесечних новчаних примања по Закону о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Исплата новчаног примања у складу са овом одлуком, вршиће се борцима  којима је рјешењем надлежног органа утврђен статус борца уколико  не остварују новчана примања  по неком другом основу, не рачунајући мјесечни борачки додатак.

Захтјев за мјесечно новчано примање  подноси се општинском/градском органу управе надлежном за борачко-инвалидску заштиту по мјесту пребивалишта подносиоца захтјева. 

Рјешења о утврђеном мјесечном новчаном примању, евидентирају се у Информационом  систему борачко-инвалидске заштите, на основу којих Министарство врши обрачун и исплату.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.