Sign In

Одржане завршне консултације са социјалним партнерима o изради Буџета Републике Српске за 2018. годину и Програма економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године

Објављено:

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Републике Српске Милорад Додик, заједно са министрима у Влади, одржали су данас, у Бањој Луци, завршне консултације са социјалним партнерима у вези са израдом Буџета Републике Српске за 2018. годину и Програмом економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године.

Предсједница Цвијановић је ​​изразила задовољство због високог степена сагласности која је постигнута са социјалним партнерима када је у питању израда ових стратешких докумената и истакла да је Влада Републике Српске успјела да уважи готово све њихове сугестије.

,,Основно опредјељење Владе Републике Српске је стабилно функционисање буџета и извршавање буџетских обавеза у наредном периоду. Главни циљеви, које смо много пута поновили и добили потпуну сагласност са социјалним партнерима, су повећање запослености, јачaње реалног сектора, обезбјеђење континуираног раста, јачање привреде, заштитита корисника у социјалној сфери, и то намјеравамо постићи комбинацијом различитих мјера и реформи, које смо дефинисали Програмом економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године", поручила је предсједница  Цвијановић.

Она је подсјетила да је Република Српска прошле године забиљежила раст од 3,5 одсто БДПа и истакла да је то највећи забиљежен раст у цијелој регији.

,,У прошлој години смо имали раст индустријске производње од 8,2 одсто који се биљежи у континуитету и током ове године, завршили смо прошлу годину са 65 одсто покривености увоза извозом, те је за девет мјесеци ове године забиљежена рекордна покривеност у износу од 70 одсто. Растао је и број запослених и ове године очекујемо да ћемо премашити рекордан број запослених. Раст запослености је резултат повећаног броја радних мјеста у реалном, а не у јавном сектору", појаснила је предсједница Цијановић.

Према њеним ријечима, у марту ове године за 3,3 одсто повећан је број запослених у реалном сектору у односу на исти период 2016, односно за 1,8 одсто у односу на цјелокупан просјек у 2016.

Она је навела да приходи континуирано расту, што упућује на опоравак привреде, али и ефикаснији рад контролних органа.

,,Важна чињеница је да нема дуговања према корисницима буџета и да се обавезе редовно извршавају", истакла је предсједница Цвијановић.

Говорећи о новцу од клириншког дугу, предсједница Цвијановић је истакла да је од 60 милиона КМ, пет милиона КМ стављено на располагање за важан пројекат изградње система за наводњавање у пољопривреди у склопу додатних мјера подршке након суше која је задесила овај простор.

 ,,Иако су `душебрижници` говорили да ће ова средства бити утрошена за крпљење буџетских рупа, још су нетакнута и у наредном периоду ће служити за реализацију стратешких пројеката у општинама широм Републике Српске", поручила је премијерка Цвијановић.

Она је указала да у претходном периоду, упркос свим финансијским и другим потешкоћама са којима је Република Српска годинама била суочена, ниједно од постојећих права није укинуто нити умањено, него је Влада Републике Српске права и повећавала и надограђивала.

Она је изразила задовољство што су у Влади Републике Српске постигли овако велике резултате упркос блокадама, укључујући и оне са нивоа БиХ, којима је Републици Српској ускраћено 748 милиона КМ из различитих извора, од чега 250 милиона КМ од ММФ-а као директну буџетску подршку, затим различити програми Свјетске банке вриједни 40 милиона КМ за пројекат подршке додатном запошљавању у реалном сектору, средства Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој за изградњу путева и ауто-путева и друго.

Осврћући се на разговоре који су вођени са пензионерима, предсједница Цвијановић је напоменула да је Влада Републике Српске опредијељена да ради на сталном унапређењу материјалног статуса ове категорије становништва, те истакла да они имају приоритет у односу на сва друга давања из буџета.

 ,,Укључујући повећања која смо имали у претходне три године, са овим недавним повећањем од октобарске пензије и оним планираним повећањем у другом кварталу наредне године, то ће значити да смо укупно повећали пензије за 17,2 одсто и ту не треба стати", нагласила је предсједница Цвијановић.

Она је рекла да је Влада свјесна да пензије јесу мале и да пензионери не могу бити задовољни њиховом висином, посебно за оне са минималним пензијама, али је појаснила да су у питању огромна издвајања из буџета.

 ,,Само за повећање од три одсто у посљедњем кварталу ове године Влада је издвојила 7,2 милиона КМ на 85 милиона КМ, колико је иначе издвајано. Наредне године у буџету планирано је 1.041.200.000 КМ за пензионере и тај износ увећан је за 25,7 милиона КМ у односу на средства којима сада располажемо", рекла је предсједница Цвијановић.

Када је ријеч о борачким категоријама, они ће ,како је навела, у наредној години, у буџету имати на располагању 222 милиона КМ.

Предсједница Цвијановић је појаснила да је за породичне инвалиднине предвиђено 82,9 милиона КМ, за борачки додатак 56,6 милиона КМ, за накнаде за одликоване борце 2,9 милиона КМ, за личне инвалиднине 70 милиона КМ, док је за цивилне инвалиднине предвиђено 6,5 милиона КМ.

Она је изјавила да је три милиона КМ планирано за једнократне помоћи за трошкове лијечење, једнократне помоћи социјално угроженим, дознаке за сахране, капиталне дознаке за стамбено збрињавање и друго.

Она је истакла да ће средства за набавку ортопедских помагала бити планирана у буџету Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, те да ће одређен износ бити стављан на располагање корисницима уз могућност да сами бирају ова помагала.

 ,,Договорили смо са социјалним партнерима да сви корисници који желе могу да наставе да обезбјеђују помагала преко Фонда здравственог осигурања. Ово је био стари захтјев, овај пут смо изашли у сусрет уз разумијевање свега онога на шта су се жалили ратни војни инвалиди", нагласила је предсједница Цвијановић.

Према њеним ријечима, опредјељење Владе је и да ће основица за породичне и личне инвалиднине борачких категорија порасти за два одсто у складу са ранијим договором са овом категоријом.

,,Да вас подсјетим да смо ми из године у годину обезбјеђивали раст основица за породичне и личне инвалиднине и да су се оне кретале, у зависности од године, од 1,6 до 5 одсто. До сада је то 14 одсто и са планираним овим повећањем од два одсто то ће представљати укупно повећање од 16,2 одсто", појаснила је предсједница Цвијановић.

Она је подсјетила да је до сада, када је ријеч о породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, за програм стамбеног збрињавања издвојено 150 милиона КМ, те да ће са тим интервенцијама бити настављено.

,,Разговарали смо са борачким категоријама и дошли смо до договора да, умјесто прављења неког другог великог програма јер за њим нема потребе, треба да дођемо до тачних података ко су најугроженији, који имају право на овај вид збрињавања али из неког разлога раније нису били укључени у овај програм", рекла је премијерка Цвијановић.

Од наредне године у буџету Републике Српске ће, како је рекла предсједница Цвијановић, бити препознате и жртве тортуре којима ће, по усвајању релевантног законског рјешења, бити омогућена одређена права и накнаде.

,,Наша намјера је да се јасно препозна позиција жена жртава рата што смо у договору и успјели обезбиједити", поручила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Цвијановић је изјавила да ће субвенције за пољопривреду за наредну годину остати на овогодишњем нивоу од 60 милиона КМ, али да ће мимо ових средстава бити и других видова интеревенција.

Она је навела да је договорено да буду настављени други велики пројекти подршке пољопривредном сектору, као што је изградња система за наводњавање чија укупна вриједност износи 37 милиона КМ, а већ је реализовано 25 милиона КМ од ове укупне инвестиције.

Она је изразила захвалност пољопривредницима што су препознали да је ово прва Влада која је изашла са системом мјера након суше која је ове године погодила пољопривредни сектор.

Она је додала да је у оквиру тих мјера обезбијеђено додатних 10 милиона за пољопривреду, и то пет милиона из клириншког дуга за системе за наводњавање, а пет милиона из фонда солидарности као подршка јесењој сјетви.

Она је подсјетила пољопривреднике да ће се, у случају усвајања закона о акцизама, наћи начин да се унутрашњим прерасподјелама обезбиједи додатних 10 милиона КМ за аграрни сектор.

Она је навела да су вођени интензивни разговори и са послодавцима како би се ојачао реални сектор с обзиром на то да је приоритет да се повећавају плате у реалном сектору и да се смањује јаз између плата у јавном и реалном сектору. Она је додала да се мора растерећивати привреда да би се могао запошљавати већи број људи.

Она је подсјетила да су прије неколико година уведени неопорезиви дио дохотка, такође у договору са пословном заједницом, од 200 КМ, чиме је у привреди остало директно више од 90 милиона КМ.

,, Заједно смо са пословном заједницом у претходном периоду израдили регистар парафискалних намета са намјером да се изврши њихова редукција и да све оно што је вишак, а оптерећује привреду, а не значи никакву посебну добит цјелокупном систему, треба да буде избрисано. Ишли смо заједно на укидање опорезивања дивиденде, да смо у договору са пословном заједницом увели систем мултилатералне компензације и цесије и предузимали смо неке друге мјере", појаснила је предсједница Цвијановић.

Према њеним ријечима,  договорено је шта су то најважније мјере које треба спровести у наредном периоду како би се побољшала запосленост.

,,Испреговарали смо програм са Свјетском банком у вриједности од 40 милиона КМ који ће служити као подршка за ново запошљавање у реалном сектору", навела је предсједница Цвијановић.

Она каже да то значи да ће се обезбиједити рефундирање трошкова за порезе и доприносе за сваког новозапосленог радника.

,,То је програм на чију ратификацију смо чекали да се заврши на нивоу БиХ и чим процедуре буду готове, с обзиром да смо се прописе донијели овдје и утврдили концепт рефундације, ићи ћемо са том мјером", појаснила је она.

Предсједница Цвијановић сматра да би требало да се иде у темељитију реформу Завода за запошљавање ради добијања јасније слике на тржишту радне снаге.

Она каже да је договорено да се иде на нови систем преквалификације и то ће бити активност коју ће спроводити Министарство просвјете и културе, Педагошки завод, Завод за образовање одраслих, у сарадњи и уз консултације са пословном заједницом и Привредном комором.

Према њеним ријечима, планирано је и преузимање комплетних трошкова рефундације породиљског боловања са послодавца на буџет.

,,О томе смо разговарали са послодавцима и утврдили смо одређену динамику. То је процес који ће се дешавати у три корака, а претходно смо на себе већ преузели нето издатке. Ово ће значити још и издатке за порезе и доприносе који са послодавца прелазе на буџет", наводи предсједница Цвијановић.

Предсједница Цвијановић нагласила је да Влада Републике Српске дијели став синдиката да је неопходно ићи на ново повећање минималне плате.

,,Повећали смо је прошле године, али је то недовољно. Најнижа плата мора расти у наредном периоду и ја сам апеловала на наше социјалне партнере да заједно дођемо до доброг рјешења", изјавила је предсједница Цвијановић.

 Она је истакла да Влада Републике Српске апсолутно подржава став синдиката да треба што прије доћи до општег колективног уговора.

Она је додала да Влада Републике Српске дијели и став синдиката да свако растерећење послодаваца у привреди, осим тога што ослобађа потенцијал за неко ново улагање и проширење посла, мора да се одрази и на материјални статус радника.

 ,,Од синдиката смо имали прилику да чујемо негодовање да плате буџетских корисника стагнирају, да нису расле у претходном периоду и то је тачно. Али, морам да подсјетим да смо са синдикатом постигли договор да се ограничи фонд плата када су у питању буџетски корисници и да је наш приоритет да очувамо радна мјеста у јавном сектору, умјесто да отпустимо један број радника да бисмо онима који су остали могли да повећамо плату", поручила је предсједница Цвијановић.

Са студентским и омладинским удружењима и организацијама договорено је да се одрже сви програми подршке за њихов рад и реализацију пројеката, затим програм субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе брачне парове, систем стипендија редовних, као и оних за талентоване и успјешне студенте.

 ,,Договорено је да се задрже и ниски трошкови студирања када је ријеч о школаринама, студентском смјештају и исхрани, који су иначе најнижи у региону, као и да буду настављени пројекти унапређења студенстког стандарда изградњом нових и реконструкцијом постојећих студенских домова - павиљони један и два у Бањалуци и Студентски дом у Лукавици", навела је предсједница Цвијановић и додала је да је подржан захтјев студената да буде ангажован додатан број асистената на факултетима.

Говорећи о пронаталитеним мјерама, она је истакла да Влада Републике Српске од наредне године уводи и нову пронаталитетну мјеру, а то је накнада за незапослене породиље у мјесечном износу од 450 КМ, чији је циљ смањивање разлика између запослених и незапослених породиља током трајања породиљског одсуства.

,,Дио средстава, односно потребног износа биће обезбијеђен у буџету, а дио прерасподјелом доприноса", поручила је предсједница Цвијановић и додала да су задржане и све досадашње мјере и давања као што су помоћ за опрему за новорођенче, дјечији додатак, једнократна помоћ за треће и четврто дијете, финансирање вантјелесне оплодње.

Она је напоменула да је са Савезом општина и градова договорено повећање гранта за неразвијене општине, при чему ће постојећи грант од два милиона КМ бити увећан од 500.000 до милион КМ за реализацију значајних пројеката.

Предсједница Цвијановић  истиче да је Влада Српске опредјељена за нови процес који значи системску хуманизацију друштва и да је једна димензија Фонд солидарности за лијечење дјеце у иностранству, а друга је озбиљна реформа система социјалне заштите и образовног система.

 ,,Почели смо озбиљан дијалог и формирали радне групе са удружењима лица са инвалидитетом да би дошли до бољих законских и практичних рјешења када је ријеч о њиховој укључености у друштво, посебно у систем запољшавања и побољшање материјалног статуса", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је напоменула да су у буџету за наредну годину трансфери за социјалну заштиту 238,9 милиона КМ и већи су за 1,8 милиона КМ у односу на ову годину, те да ће од тога, између осталог, за стипендије бити издвојено 2,2 милиона КМ, за финансирање повратка у Републику Српску 2,2 милиона, финансирање повратка у Федерацију БиХ милион КМ, дознаке социјалним инаституцијама 3,2 милиона КМ.

Она је навела да су грантови на нивоу од 24,9 милиона КМ, међу којима су за удружења од јавног интереса 1,2 милиона КМ, научим институцијама 1,5 милиона КМ, подршку развоју прерађивачке индустрије милион КМ, те спортским организацијама 1,1 милион КМ.

Предсједница Цвијановић сматра да је потребно у Републици Српској сачинити социјалну карту да би била постигнута адекватна рјешења, те да се мора рјешавати проблем сиве економије.

Предсједница Цвијановић је захвалила свим социјалним партнерима за допринос који су дали у изради ових стратешких докумената.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.