Sign In

Одржана 146. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​​​Влада Републике Српске донијела је данас, на 146. редовној сједници, одржаној у Бањалуци, Одлуку о ванредном усклађивању општег бода и пензија.

Према овој одлуци општи бод се ванредно усклађује почев од 01. октобра 2017. године, тако да се повећава за 3 %.

Пензије остварене до 30. септембра 2017. године, ванредно се усклађују почев од 01. октобра 2017. године, тако да се повећавају за 3 %.

Основни разлог за доношење ове одлуке је побољшање материјалног положаја корисника права из пензијског и инвалидског осигурања. Овом одлуком се реализује Закључак Народне скупштине Републике Српске у вези са Информацијом о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у Републици Српској за 2015. годину.​

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о исплати средстава из Буџета Републике Српске за суфинансирање права из социјалне заштите .

Исплата средстава из Буџета Републике Српске за суфинансирање права из социјалне заштите обезбиједиће се најкасније до 20. у мјесецу за претходни мјесец.

За реализацију овог закључка задужује се Министарство финансија и Министарство здравља и социјалне заштите.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о судовима Републике Српске.

Приједлогом Закона о измјенама и допунама судовима РС, између осталог, се оснивају Окружни суд и Окружни привредни суд у Зворнику, дефинише се њихова мјесна надлежност, као и услови за почетак рада наведених судова, када се за то стекну материјалне и друге претпоставке.

Предметним законом уређује се и мјесна надлежност између Окружног суда у Бијељини и Окружног суда у Зворнику, као и Окружног привредног суда у Бијељини и Окружног привредног суда у Зворнику, а која је везана за почетак рада Окружног суда у Зворнику и Окружног привредног суда у Зворнику.

Овим законским рјешењем дефинисана је и надлежност окружних судова када је ријеч о одлучивању према жалби у прекршајним предметима.

С тим у вези  је прописано да према жалби на одлуку вијећа окружног суда, у прекршајним предметима, одлучује друго вијеће истог окружног суда.

Такође, прописано је и да правно схватање усвојено на сједници одјељења Врховног суда обавезује сва вијећа у саставу одјељења, стога је предвиђено да се у оквиру Врховног суда оснива Oдјељењe судске праксе.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију у вези са преносом права својине на покретној имовини ранијег привредног друштва Индустрија конфекције „Новотекс" а.д. Требиње, са Републике Српске, Министарства индустрије, енергетике и рударства на Град Требиње.

Влада Српске је донијела и Одлуку којом се преноси право својине на покретној имовини ранијег привредног друштва Индустрија конфекције „Новотекс" а.д. Требиње, укупне вриједности 782.972,02 КМ са Републике Српске, Министарства индустрије, енергетике и рударства на Град Требиње.

Право својине се преноси без накнаде, а у сврху покретања привредних активности који ће допринијети запошљавању и развоју Града Требиња.

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о реализацији пројекта Мале олимпијске игре Републике Српске за школску 2016/2017. годину.

Први циклус Малих олимпијских игара Републике Српске реализовован је школске 2002/2003. године, а од тада у овим играма учествовало је око 90.000 ученика.

Мале олимпијске игре Републике Српске представљају  фактор који утиче на побољшање и унапређење спортске културе, пружају изванредне могућности  да се ученици основних и средњих школа опредјељују према својим склоностима и способностима за одређени спорт.

Такмичења се спроводе у шест спортова: мали фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, атлетика и спортска гимнастика, а систем такмичења се састоји од четири нивоа: школска, општинска, регионална такмичења и републичко финале, и то за ученике и ученице подједнако.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.