Sign In

Одржана 195. сједнице Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске усвојила је данас, у Бањој Луци, на 195. редовној сједници, Информацију о раду Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске.
До сада су одржане три сједнице Координационог тијела Владе Републике Српске и након разматрања актуелне ситуације у вези са илегалним миграцијама донесено је низ закључака. Закључци чије извршење захтијева континуитет се реализују , а сви остали закључци су реализовани. Интензивирана је сарадња полицијских управа и локалних заједница, те сарадња са грађанима по питању откривања, односно проналаска миграната и њиховог брзог проласка преко територије Републике Српске.
Полиција Републике Српске и даље пружа помоћ и подршку Граничној полицији БиХ у откривању и спречавању илегалног уласка миграната преко границе БиХ и у ту сврху је ангажовала 78 полицијских службеника и не дозвољава кретање илегалних миграната без надзора.
У случају потребе, полиција Републике Српске може издвојити већи број полицијских службеника који би помогли Граничној полицији БиХ у спречавању и откривању илегалних миграција.

У току 2018. године полиција Републике Српске пронашла је 3.063 мигранта, који су илегално ушли у БиХ. Највише илегалних миграната је пронађено на подручју ПУ Бијељина. Број илегалних миграната по полицијским управама за период 01.01-19.09.2018. године: ПУ Бијељина 1.265, ПУ Зворник 452, ПУ Требиње 268, ПУ Источно Сарајево 232, ПУ Фоча 228, ПУ Бања Лука 221, ПУ Приједор 166, ПУ Градишка 143, ПУ Добој 83 и ПУ Мркоњић Град 5.

У периоду 01.01-31.08.2018. полиција Републике Српске је Тужилаштву БиХ поднијела 23 извјештаја против 28 лица, због основа сумње да су починили 25 кривичних дјела „Кријумчарење људи“. Од наведеног број кривичних дјела једно кривично дјело је „Организовани криминал“ у вези са кријумчарењем људима.

У више од 90 одсто случајева пронађени мигранти немају лична идентификациона документа. На подручју БиХ је ове године регистровано преко 13.000 илегалних миграната. Најавећи број миграната је из Пакистана, Сирије, Ирана, Авганистана и Ирака. 

Намјеру за азил изразило је преко 90 одсто миграната, а стварни захтјев за азил поднијело је мање од 10 одсто миграната. Путем реадмисије је у друге земље враћено око пет одсто илегалних миграната. 

Осим узнемирења грађана у мјестима у којима се појављују мигранти, за сада на подручју Републике Српске није забиљежено вршење кривичних дјела или нарушавање јавног реда и мира од стране миграната, првенствено зато што полиција Републике Српске предузима одговарајуће превентивне активности, односно не дозвољава кретање илегалних миграната без надзора.
И у наредном периоду наставиће се појачан рад на подручју свих полицијских управа на идентификовању лица која се баве извршењем кривичних дјела ,,Кријумчарење људи“ и рјешавању проблематике која се односи на илегалне миграције. 

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о раду радних група за европске интеграције у домену техничке финализације одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије. 

Влада Републике Српске је сагласна са технички финализованим одговорима на додатна питања из Упитника Европске комисије за 8 поглавља правне тековине Европске уније, и то како слиједи:

- Поглавље 4 – Слободно кретање капитала (7 одговора),
- Поглавље 5 – Јавне набавке (5 одговора),
- Поглавље 7 – Право интелектуалне својине (8 одговора),
- Поглавље 11 – Пољопривреда и рурални развој (18 одговора),
- Поглавље 12 – Безбједност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика (19 одговора),
- Поглавље 13 – Рибарство (12 одговора),
- Поглавље 23 – Правосуђе и основна права (1 одговор),
- Поглавље 28 – Заштита потрошача и здравља (15 одговора).

Влада Републике Српске је сагласна да се одговори упуте на превођење, те захтијева да се нацрти преведених одговора доставе на верификацију Влади Републике Српске прије њиховог упућивања Европској комисији. 
Задужује се Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да о овом закључку упозна Кабинет предсједавајућег Савјета министара и Дирекцију за европске интеграције БиХ.
Влада Републике Српске усвојила је Информацију о Споразуму о финансирању Програма активности прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина за 2017. годину између Европске уније, Владе Републике Србије и Босне и Херцеговине.

Влада Републике Српске је сагласна да се Споразум о финансирању Програма активности прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина за 2017. годину између Европске уније, Владе Републике Србије и Босне и Херцеговине, упути у даљу процедуру.
Задужује се Министарство финансија да у координацији са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу обавијести Министарство финансија и трезора БиХ о предметном закључку.
Задужује се Министарство финансија да редовно информише Владу Републике Српске о финансирању и имплементацији ИПА II Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020.
Програм прекограничне сарадње Србија-БиХ 2014-2020 је Програм територијалне сарадње у оквиру финансијске политике проширења Европске уније.
Споразумом о финансирању за 2017. годину предвиђен је грант Европске комисије у износу од 1,4 милиона евра. Корисници овог програма су правни субјекти основани унутар корисника програма ИПА II у програмском подручју у Републици Србији и БиХ. Квалификовани апликанти су општине у пограничном подручју Србија-БиХ (67 општина у БиХ, 31 општина у Србији).

Влада Републике Српске усвојила је Акциони план за спровођење Стратегије за борбу против корупције у Републици Српској од 2018. до 2022. године.
Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности на Oдлуку о утврђивању квота радних дозвола за запошљавање страних држављана и лица без држављанства у Републици Српској за 2019. годину.
У складу са чланом 5. Закона о запошљавању страних држављана и лица без држављанства, ЈУ “Завод за запошљавање Републике Српске“, уз сагласност Владе Републике Српске, утврђује квоту радних дозвола на годишњем нивоу.
Одлуком Управног одбора ЈУ „Завод за запошљавање Републике Српске” од 05.09.2018.године, предложена је годишња квота радних дозвола за запошљавање 600 страних држављана и лица без држављанства у Републици Српској за 2019. годину. Квота се односи на 400 продужених раније издатих радних дозвола и 200 за ново запошљавање страних држављана и лица без држављанства.
Предвиђено је да Стручна служба Завода, путем ресорног министарства, редовно информише Владу Републике Српске о реализацији ове одлуке.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобравању финансирања  пројеката у општини Босанско Грахово из донаторских средстава Владе Републике Србије.
Ријеч је о сљедећим пројектима:
 „Реконструкција зграде Основне школе Грахово, Босанско Грахово“, чија процијењена вриједност износи до 322.466,00 КМ и у цијелости се финансира донаторским средствима Владе Републике Србије;
„Пројектовање реконструкције крова Спомен дома Гаврило Принцип Босанско Грахово“, чија процијењена вриједност износи до 8.700,00 КМ и у цијелости се финансира донаторским средствима Владе Републике Србије; 
„Санација крова и измјена вањске столарије на управној згради Општине Босанско Грахово“, чија процијењена вриједност износи до 60.000,00 КМ и у цијелости се финансира донаторским средствима Владе Републике Србије.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.