Sign In

Oдржана 57. радно-консултативна сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​​​​Влада Републике Српске одржала је данас у Бањалуци 57. радно-консултативну сједницу, на којој је усвојила Извјештај о утицају суше на пољопривредну производњу са приједлогом могућих мјера. ​

Влада Републике Српске данас је усвојила и Информацију Јавног предузећа шумарства „Шуме Републике Српске" а.д. Соколац о реализацији уговорених количина шумских дрвних сортимената у 2017. години и пројекцијама реализације уговорених количина шумских дрвних сортимената до краја текуће године.

Данашњој сједници присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је након сједнице да су штете од суше огромне, те да је Влада данас дефинисала одеђене мјере које ће помоћи пољопривредницима у наредном периоду. Она је изразила задовољство што је Влада Републике Српске, као и у случају поплава 2014. године, и овај пут прва реаговала у региону и донијела сет мјера.

Она је подсјетила да је Влада измирила све своје обавезе у пољопривреди за 2016. годину, те да је са данашњим даном и уплатом од 5,9 милиона КМ за подстицаје, Влада за текућу 2017. годину измирила 20 милиона КМ аграрног буџета, што је једна трећина предвиђена за ову годину.

„Данас је закључено да се до краја августа уплати још 11 милиона КМ, што ће укупно износити 31 милион КМ, а то значи више од 50 посто аграрног буџета. Цијенимо да ће то помоћи нашим пољопривредницима и то ће значити да ће све доспјеле обавезе до овог периода бити у потпуности извршене у пољопривреди", истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Цвијановић је истакла да је Влада Републике Српске данас одлучила да из Фонда солидарности усмјери додатних пет милиона КМ кроз посебан пакет мјера за подршку јесењој сјетви.

„Једна од тих мјера може да буде, на примјер, да се повећају количине регресираног горива са 80 на 100 литара, а то ће ресорно министарство дефинисати заједно са нашим удружењима пољопривредника", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је истакла и да ће још додатних пет милиона КМ бити обезбијеђено из клириншког дуга и служиће као подршка капиталним улагањима, првенствено за системе за наводњавање.

„Данас је Влада обновила и један стари закључак, да, уколико дође до усвајања закона о акцизама, тада ће још додатних десет милиона КМ бити усмјерено у пољопривреду", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је позвала учеснике у власти на нивоу БиХ да изврше своју обавезу у погледу овог закона, „не само због тога што је то дио Реформске агенде, него зато што ће то значити додатних десет милиона и за пољопривреду, али исто тако и додатних десет милиона за Фонд здравственог осигурања".

„Још један од закључака јесте да Влада Републике Српске захтијева од Савјета министара, посебно од Министарства за спољну трговину и економске односе да хитно, у наредних два, три или пет дана ријеше овај проблем са Хрватском и уколико то не буде могуће да се донесу реципрочне мјере", рекла је предсједница Цвијановић.

Према њеним ријечима, један од закључака са данашње сједнице јесте и да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде припреми један свеобухватни приједлог краткорочних и дугорочних мјера у пољопривреди, чиме ће се Влада бавити на једној од наредних редовних сједница.

Предсједница Цвијановић саопштила је да је Влада Републике Српске данас задужила Јавно предузеће шумарства „Шуме Републике Српске" да у потпуности реализује уговорене количине шумских дрвних сортимената и осигура уредно снабдијевање дрвопрерађивача у Републици Српској за 2017. годину.

„Други закључак је да, у складу са ранијим договором између двије ентитетске владе, `Шуме РС` покрену иницијативу према Савјету министара и другим надлежним институцијама да би се забранио извоз трупаца и цијепаног огревног дрвета", рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је евидентно да је проблем на терену, да су штете од суше огромне, а да је оно што је остало од суше докрајчио град.

„Морам да поздравим ове мјере Владе, мислим да су оне у правом тренутку донесене, да пољопривредници могу да знају шта их очекује у ових пар мјесеци, а посебно су ту стимуланси за додатну пољопривредну производњу у погледу повећања регресиране нафте за пољопривредне произвођаче," рекао је предсједник Српске.

Он је додао да је Влада тражила да се и осигуравајућа друштва укључе, јер и они имају одређене обавезе.

„Треба размотрити мјере везано за помоћ онима који плаћају концесије, да она буде смањена и треба помоћи и онима који су претрпјели штету, а плаћају кредите код пословних банака или Инвестиционо-развојне банке Републике Српске", рекао је предсједник Републике Српске.​

Предсједник Додик је рекао да је захвалан Влади на системским мјерама које ће битно утицати на стабилизацију прилика у погледу интервенција Владе, те додао да штете неће бити надокнађене у цијелости и да се ради о томе да се помогне сектору да преживи овај доста тежак тренутак за пољопривредне произвођаче.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.