Sign In

Oдржана осма заједничка сједница владе Републике Српске и Републике Србије

Објављено:

​​

Осма заједничка сједница влада Републике Српске и Републике Србије одржана је данас у Београду.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић захвалила се на добродошлици и изразила задовољство сједницом влада Републике Српске и Републике Србије, јер је усвојено чак 30 закључака међу којима је издвојила Акциони план за развој Подриња. ​

Она је нагласила да је за подручје Подриња планирана сарадња у области туризма, инфраструктуре, саобраћаја, привреде, водопривреде и шумарства и енергетике, те оцијенила да нови акциони план за развој тог програма има огроман значај, посебно када се разматра са аспекта око 30 општина које су укључене у овај велики пројекат. 

"Изузетно сам срећна што се наставља сарадња и унапређује у различитим областима", рекла је предсједника Цвијановић и додала да ће нови усвојени акциони план за Подриње бити важан за реализацију неколико стратешких пројеката. 

Предсједица Владе Републике Српске истакла је да то представља развојну шансу и за Српску и за Србију и нагласила да је сигурна да ће сарадња Србије и Српске наставити да функционише у разним областима, а да ће енергетски комитет отворити нови простор и могућност за сарадњу у будућем периоду. 

Она је навела да без обзира на то што двије године није било заједничке сједнице двије владе због одређених околности, комуникација никада није прекинута, те изразила наду да ће наредна сједница бити одржана у Републици Српској. 

Предсједница Цвијановић је додала да је Република Српска охрабрена иницијативом предсједника Републике Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић да се мобилише добра воља и пословна иницијатива привредника и људи из Србије да се покрену конкретне привредне активности и отворе одређени производни капацитети на територији Српске. 

"Сматрамо да је то најбољи начин да се покаже колико једни другима значимо и да ће наша сарадња наставити да функционише", додала је предсједника Владе Српске. 

Она је исказала захвалност Србији што је у протеклом периоду пружила конкретну финансијску подршку општинама у Српској, али и у ФБиХ гдје живе Срби. 

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да Србија жели да задржи посебан однос са Републиком Српском и да је сарадња Српске и Србије веома значајна.

"Захваљујем Влади Републике Српске што смо данас могли да их дочекамо у нашој Србији и одржимо осму заједничку сједницу влада на чијој смо припреми дуго радили, јер она није само протоколарна већ веома конкретна, са конкретним пројектима и приједлозима на којима радимо и на којима ћемо радити убудуће", истакла је предсједница Брнабић. 

Она је подсјетила да је последња заједничка сједница одржана 26. јула 2015. године, а да је жеља обје владе да се сједнице одржавају редовно и чешће. 

"Желимо да задржимо посебан однос са Републиком Српском и веома је важно да Влада Србије стане иза тога. Наставићемо да подржавамо пројекте у Српској и то је високо на листи наших приоритета", рекла је предсједника Владе Србије. 

Она је посебно истакла потребу унапређења прекограничне сарадње и то да се искористе средства из фондова ЕУ да они не би пропали. 

"То је нешто на чему ћемо покушати да имамо већи фокус у наредном периоду", рекла је предсједница Брнабић и изразила захвалност Влади Републике Српске на партнерству и сарадњи. 

Прије сједница двије владе, одржан је састанак Савјета за имплементацију споразума о специјалним паралелним везама који чине предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједника Србије Александар Вучић, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједница Владе Србије Ана Брнабић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је током састанка било ријечи о декларацији о опстанку српског народа, да је нацрт декларације завршен, те да заједничке комисије Србије и Српске треба да договоре детаље. 

"Онда ће бити створени услови да се то упути парламентима. Циљ је да то буде у овом мјесецу, вјерујемо да ћемо то имати на тај начин, да ћемо финализирати тај документ и да ће он бити брзо познат јавности", истакао је предсједник Додик. 

Он је нагласио да је током састанка било ријечи и о питању разграничења БиХ и Србије, те да Република Српска и Србија имају идентичан став о том питању. 

"Ми то не доживљавамо као суштинску државну границу, него формалну линију коју треба усагласити, имајући у виду међународне стандарде. У сваком случају, приједлози да се то учини најефикаснијим и најбољим и за једну и за другу страну свакако су на дневном нивоу наших разговора", рекао је предсједник Додик. 

Осврћући се на сам састанак он је рекао да је разговарано о достигнућима међусобне сарадње. 

"Желим да кажем да су све активности које смо планирали у протеклом периоду реализоване и данас је ово била прилика да видимо шта би био наш императив сарадње у идућој години", рекао је предсједник Републике Српске. 

Након данашње осме заједничке сједнице влада Републике Српске и Републике Србије потписана су четири заједничка меморандума. 

Свечано је потписан Меморандум двије владе о сарадњи у области ваздухопловства, који је потписао министар МУП-а Српске Драган Лукач и министар одбране Србије Александар Вулин. 

Потписан је и Споразум о сарадњи у областима инфраструктуре квалитета, између министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златана Клокића и министра привреде Србије Горана Кнежевића. 

Меморандум о сарадњи између Министарства културе и информисања Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске за период 2017-2021. године потписали су министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић. 

Меморандум о сарадњи у области поштанског и телекомуникационог саобраћаја потписали су министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.